Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019
x

ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ: «ΔΕΝ ΖΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ»


Η πρωθυπουργός υποστήριξε τις θέσεις της απέναντι στην κριτική της ΕΕ. Aπείλησε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας της

Ψύχραιμη και λακωνική αλλά επί της ουσίας σκληρή ήταν η πρώτη αντίδραση της πρωθυπουργού της Βρετανίας στη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εγκρίνουν το σχέδιο προτάσεων του Ντόναλντ Τούσκ, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τόνισε ότι καλύτερα από μια κακή συμφωνία είναι καμιά συμφωνία.

Πληρωμές και εμπορική συμφωνία παράλληλα

Ερωτηθείσα η Τερέζα Μέι, σε δύο σημερινές τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, να σχολιάσει την απόφαση των 27, απάντησε ότι χθες δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες και τα χρονοδιαγράμματα για την διαπραγματευτική στάση των Βρυξελλών αλλά ένας γενικός κατάλογος θέσεων, αντίστοιχος με τον δικό της στην επιστολή για το άρθρο 50 της Συμφωνίας της Λισαβόνας. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι περίπλοκες και σκληρές γι αυτό και απαιτείται μια κυβέρνηση που θα έχει την λαϊκή εντολή να τις φέρει εις πέρας». Η κ. Μέι υπερασπίστηκε τις θέσεις της και επέμενε στο ότι οι πληρωμές της Βρετανίας θα συμφωνηθούν με παράλληλη εμπορική συμφωνία, δεσμεύτηκε δε ότι το καθεστώς των 3,5 εκατ. ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, καθώς και το αντίστοιχο των 900.000 Βρετανών στις χώρες της ΕΕ, θα είναι από τα πρώτα που θα επιλυθούν.

«Δεν ζω σε άλλο γαλαξία» απαντησε σε αιτιάσεις ότι θέτει μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία εάν ζημιώνονται τα συμφέροντα της χώρας της. «Καλύτερα καμιά συμφωνία από μια κακιά συμφωνία» υπογράμμισε στο BBC.

«Για εσωτερική κατανάλωση»

Σε ανάλογο κλίμα σχετικά με την απόφαση της ΕΕ, ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολές και σε πολλές περιπτώσεις μετωπικής αντιπαράθεσης. Εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, οι 27 επιχειρούν, εις μάτην, να διχάσουν τους βρετανούς πολίτες. Οι εκλογές θα δώσουν μια δυνατή κυβέρνηση των Συντηρητικών η οποία θα πετύχει την πιο επωφελή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο βρετανός επικεφαλής της διαπραγμάτευσης.

Σχολιάζοντας την πολύ σκληρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο εκτιμούν ότι έγινε για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει των προεδρικών εκλογών του δευτέρου γύρου σε μια εβδομάδα. Βρετανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στην διάρκεια του Συμβουλίου σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις από τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και Ιρλανδίας, επιφυλάξεις εξέφρασαν και εκπρόσωποι άλλων χωρών. Στη διάρκεια των επομένων δύο χρόνων, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, οι εταίροι θα διαφοροποιούνται και θα δίνουν έμφαση σε θέματα της διαπραγμάτευσης που άπτονται των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Η μεγάλη αγωνία των Βρυξελλών είναι πως το Λονδίνο θα εκμεταλλευτεί αυτές τις διαφορές απόψεων προς όφελός του, όπως υπονόησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ