Skip to main content

Τέρμα οι πτήσεις και για τον Γερμανό ΥΠΕΞ λόγω κορωνοϊού

Η διπλωματία ζει από τις προσωπικές επαφές. Το γνωρίζει καλά ο Χάικο Μάας.

Ο απολογισμός ακούγεται εντυπωσιακός. Στα πρώτα δύο χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της γερμανικής διπλωματίας ο Χάικο Μάας έχει κάνει 190 ταξίδια. Βρέθηκε στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Ιράν, τη Λιβύη, την Κολομβία και κάμποσες φορές στις ΗΠΑ. Στο Μάλι επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες στην έρημο και είδε στην καναδική Αρκτική τους πάγους να λιώνουν. Συνολικά κάλυψε 553.782 χιλιόμετρα ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Έκανε δηλαδή13 φορές τον γύρο της γης.

Καθηλωμένος στο γραφείο του

Αλλά μέχρι εκεί. Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε προς τα 80 εκατομ. Γερμανών ο Μάας την περασμένη εβδομάδα για τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω κορωνοκρίσης, δεν ισχύει φυσικά μόνο για τον τουρισμό, αλλά αφορά ωστόσο και τα υπηρεσιακά του ταξίδια. Ο πρώην ιπτάμενος υπουργός είναι καθηλωμένος στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα ταξίδια του γίνονται μόνο εικονικά. Για παράδειγμα την περασμένη Παρασκευή στη Νότια Αφρική. Μέσω τηλεδιάσκεψης “συνάντησε” την ομόλογό του Ναλεντί Παντόρ για να διευθύνει συζήτηση με επιτροπή των δύο χωρών. Στην πραγματικότητα ήθελε να κάνει την απόσταση των 9.000 χιλιομέτρων μέχρι την Πραιτόρια. Αυτό που ισχύει για τον Μάας, ισχύει για όλη την διεθνή πολιτική. Προσωπικές επαφές, από τις οποίες ζει η διπλωματία, έχουν αποκλειστεί, η διαχείριση της κρίσης για τον κορωνοϊό γίνεται μόνο με βιντεοκλήση. Μόνο την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί πολλές και σημαντικές διασκέψεις.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσκάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 20 ηγετικών οικονομιών της γης σε μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, της οποίας ακόμη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία. Το 2020 την προεδρία της G20 έχει η Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για ένα σχήμα απότοκο της δημοσιονομικής κρίσης του 2008, που διαδραμάτισε τότε σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των συνεπειών στην παγκόσμια οικονομία. Σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δηλαδή όλες οι δυνάμεις που είναι απαραίτητες για αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, εφόσον υπάρχει συμφωνία.

Και πάλι με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο Κορυφής

Στην ομάδα των G7, των 7 πιο πλούσιων χωρών της Δύσης, την προεδρία της οποίας έχουν φέτος οι ΗΠΑ, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Στην πραγματικότητα η διάσκεψη θα γινόταν στο Πίτσμπουργκ, αλλά θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Η G7 είναι επίσης γέννημα της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 70. Στο κεντρικό κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που πλήττεται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, εργάζεται μικρό ποσοστό υπαλλήλων, μεταξύ αυτών και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το πιο σημαντικό σώμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει διακόψει τις συνεδριάσεις. Αν καταφέρει αυτήν την εβδομάδα να επαναλειτουργήσει, θα γίνει με τηλεδιάσκεψη για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Στον ίδιο αγώνα η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων. Χαλάρωση των κανόνων για το δημόσιο χρέος, στήριξη του αεροπορικού κλάδου ή αλλαγή χρήσης κοινοτικών πόρων. Αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει και πάλι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τρίτη φορά και πάλι με τηλεδιάσκεψη. Βέβαια από μια τέτοια διάσκεψη δεν μπορούν να βγουν τυπικές αποφάσεις παρά μόνο πολιτικές συναινέσεις. Τυπικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν εγγράφως, κάτι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Έμφαση στην ουσία των πραγμάτων

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική Φόλκερ Πέρτχες μπορεί να διακρίνει και θετικές πτυχές. “Αυτό που βιώνουμε δεν είναι καθυστέρηση, αλλά επικεντρωνόμαστε στην ουσία” υποστηρίζει. “Οι διεθνείς διασκέψεις διαρκούν συνήθως δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των νυκτερινών συναντήσεων. Τώρα όλα συμπυκνώνονται σε μερικές ώρες. Αυτό επαιτεί καλή προετοιμασία και ισχυρή αίσθηση προσανατολισμού στον στόχο”.

Ο πολιτικός επιστήμων βλέπει όμως και αρνητικές πτυχές, όπως δυσκολία στην επίτευξη συμβιβασμών επειδή δεν μπορούν να γίνουν διμερείς συναντήσεις, άτυπα δείπνα, και ανάλογες συναντήσεις που μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις συναντήσεις κορυφής. Ούτως ή άλλως αυτή είναι προς το παρόν η πραγματικότητα όλων των πολιτικών και του Χάικο Μάας, που κινεί τα νήματα της γερμανικής διπλωματίας καθήμενος στο γραφείο του στο Βερολίνο.

Μίχαελ Φίσερ, Βερένα Σμιτ Ρόσμαν/ dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle