Skip to main content

Τέσσερα ακίνητα - φιλέτα του δήμου Θερμαϊκού που ρημάζουν

Ο δήμος διεκδικεί την παραχώρηση της χρήσης τους, για να σωθούν επιτέλους τα τέσσερα σπουδαία παραλιακά ακίνητα σε Αγία Τριάδα και Επανομή

Τέσσερα σπουδαία ακίνητα – φιλέτα επιδιώκει να αξιοποιήσει ο δήμος Θερμαϊκού, με τις διαδικασίες όμως να είναι χρονοβόρες και τις καθυστερήσεις πολυετείς, καθώς είναι σε εκκρεμότητα δικαστικές διαμάχες.

Αποτέλεσμα της χρόνιας αδυναμίας των κυβερνήσεων να συντηρήσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα και της αδιαφορίας της κεντρικής διοίκησης, ο δήμος βλέπει παραλιακές εκτάσεις του να μαραζώνουν, ακίνητα σημαντικής αξίας να ρημάζουν, να παραμένουν επί πολλά χρόνια αναξιοποίητα και να αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, επιχειρεί (προσπάθησαν αντιστοίχως και οι προκάτοχοί του) να συνεχίσει τον πολυετή αγώνα, προκειμένου το «ΑΚΤΙΟΝ», οι κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, το παλιό κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή και το Κτήμα Καραγκιόζη στην Πάλιουρα, να παραχωρηθούν ως προς τη χρήση τους στο Δήμο, ώστε να τις αξιοποιήσει και να αντιμετωπίσει παράλληλα και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην πορεία των ετών.

«Με τη συνδρομή του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα έχουμε αρχίσει έναν κοινό αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση τόσο σημαντικών υποδομών στην περιοχή μας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες τόσων ετών να παραχωρηθούν στο Δήμο μας αυτά τα ακίνητα, ακόμη είμαστε στη φάση της διεκδίκησης στα περισσότερα. Κι όσο εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για τα αυτονόητα, παλεύοντας σε δικαστικές αίθουσες, τα ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα, οι φθορές είναι τεράστιες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί κάθε ευκαιρία να αναστηλωθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης για την περιοχή μας. Με συντονισμό των ενεργειών μας θεωρούμε πως θα αναστρέψουμε τελικά αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση και με μεθοδικά βήματα τα επόμενα χρόνια να αποκαταστήσουμε και θα αξιοποιήσουμε το σημαντικό αυτό πλούτο», τόνισε ο κ. Τσαμασλής.

Το «ΑΚΤΙΟΝ» είναι ακόμη στα δικαστήρια, όπου δήμος και Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που είναι συνιδιοκτήτες, προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Η άλλοτε κοινοτική πλαζ στην Αγία Τριάδα, που προσέλκυε λουόμενους τα καλοκαίρια φιλοξενεί πλέον ένα «κουφάρι». Ούτε μπορούν να το γκρεμίσουν, ούτε να το αναστηλώσουν με τη δικαστική εκκρεμότητα. Αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να καθίσταται επικίνδυνο και να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Στην ίδια παραλιακή ζώνη της Αγίας Τριάδας βρίσκεται και η κατασκήνωση ΠΙΚΠΑ. Αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Μισογκρεμισμένες υποδομές, που έχουν υποστεί πλιάτσικο στην πορεία των ετών. Σε ένα χώρο παιδικών κατασκηνώσεων, που μπορεί να γίνει πυρήνας ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης. Ανήκει στο πρώην υπουργείο Πρόνοιας (νυν Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). Ο δήμος στο παρελθόν έχει παρέμβει σωστικά ώστε να μην καταρρεύσουν οι υποδομές, έχει κάνει ακόμη και μελέτη ανάπλασης όλης της ζώνης από το «ΑΚΤΙΟΝ» ως το ΠΙΚΠΑ, έχει προσκαλέσει επενδυτές για να δείξουν ενδιαφέρον αξιοποίησης, όμως τίποτα δε στάθηκε δυνατό να αναστρέψει την κατάσταση. Πλέον ο δήμος διεκδικεί την παραχώρηση χρήσης της κατασκήνωσης, προκειμένου να μπορέσει να επέμβει και να αξιοποιήσει το χώρο.

Για το παλιό κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή και τον παλιό Ιππόδρομο, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, του ΣτΕ, που δικαιώνει τον δήμο και παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης σ' αυτόν για χρήση, όμως το αντίτιμο που κλήθηκε να καταβάλει ο δήμος κρίθηκε ασύμφορο και σήμερα γίνεται προσπάθεια να μειωθεί και να αποπληρωθεί σε δόσεις. Εκεί είναι η γνωστή παραλία του Ποταμού, που παραχωρήθηκε στον δήμο, το Φανάρι, που είναι περιοχή Natura ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και το κάμπινγκ μένει σε εκκρεμότητα. Αν από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται καταστεί δυνατή η μείωση του αντιτίμου και η αποπληρωμή του σε δόσεις, είναι το ακίνητο που μπορεί να έχει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα ελπίδες αξιοποίησης.

Το τέταρτο ακίνητο είναι το Κτήμα Καραγκιόζη στην Πάλιουρα Επανομής, όπου επίσης διεκδικείται η παραχώρησή του, ενώ ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι να γίνει εκεί ένα κάμπινγκ πολυτελείας, κάτι που θα απαιτήσει και αλλαγή των χρήσεων γης, με το δήμο να προτίθεται να το κάνει άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή.