Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
x

ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καθυστερήσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση, γραφειοκρατία. Ελεγκτικό και νέος νόμος οι αιτίες λέει η διοίκηση της Περιφέρειας.

του Αλέξη Ανδρεάδη

Τέσσερις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 76%! Τα έργα θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση, ύψους 1 εκ. ευρώ είναι η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Αξιού και των υδατορεμάτων που συμβάλουν σ' αυτόν. Είναι οι ετήσιες παρεμβάσεις, που εκτός της συντήρησης προβλέπουν και τη διατήρηση της διοχετευτικότητας, ώστε να μην πλημμυρίζουν οι περιοχές δίπλα από το ποτάμι και τα ρέματα που συμβάλουν σ' αυτό.

Προσωρινό ανάδοχο αποκτά επίσης το έργο της διοχετευτικότητας των τάφρων Αγκαθιάς και Αγίας Τριάδας, με προϋπολογισμό 383.692 ευρώ.

Εγκρίθηκαν παράλληλα οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Λουδία και στην Τάφρο 66, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, αλλά και το έργο της αποκατάστασης και του καθαρισμού των τάφρων Αρτζάν, Αματόβου και ΚΑΔ Λιμνοτόπου, με προϋπολογισμό μελέτης επίσης 300.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με καθυστέρηση περίπου δύο χρόνων, καθώς έχουν εγκριθεί από το 2014, όπως παρατήρησαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κάτι που οφείλεται κυρίως στη γραφειοκρατία, την αλλαγή του σχετικού νόμου, αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως υποστήριξε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα έργα έχουν κριθεί απαραίτητα εδώ και πολλά χρόνια και δίνεται μάχη για να υλοποιηθούν. Εξάλλου, όπως όλοι παραδέχονται, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που απαιτούνται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και γι' αυτό αφορούν όχι σε οριστικές λύσεις, αλλά σε παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση. Άλλωστε, σχετικά αιτήματα για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων έχει καταθέσει κατ' επανάληψη η Περιφέρεια προς την Πολιτεία, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις των έργων είναι τουλάχιστον δύο ετών, ενώ από τα 10 εκ. ευρώ που προβλέφθηκαν να δοθούν στην Περιφέρεια μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, σε αυτό το διάστημα απορροφήθηκε μόνο ένα μέρος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος, απάντησε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην Περιφέρεια, αλλά στη γραφειοκρατία, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αλλαγή του νόμου, τα οποία η διοίκηση δεν μπορούσε να παρακάμψει, όσο κι αν πίεσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια για τα συγκεκριμένα έργα που εγκρίθηκαν σήμερα κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή αρκούν για παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία, όμως κι αυτές είναι σημαντικές. Το πόσο αποδεικνύεται, όπως τόνισε ο κ. Γιώργος, από τους καθαρισμούς που έγιναν στη στραγγιστική τάφρο του Λουδία και την Τάφρο 66 το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα να προστατευτούν πολλές περιοχές από τις πλημμύρες.

«Η αναγκαιότητα για όλα αυτά τα έργα είναι δεδομένη. Και προέκυψε επιτακτική μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2014. Είχαν δρομολογηθεί και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στις αρχές του 2016, όμως πήγαμε ένα χρόνο πίσω λόγω των προβλημάτων με το νόμο, το Ελεγκτικό και τη γραφειοκρατία. Μιλάμε για έργα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρόλα αυτά είχαμε ζήτημα έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήγαμε σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, που χρειάζεται πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί και στο μεσοδιάστημα άλλαξε κι ο νόμος, οπότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας εξήγησαν πως για να γίνουν οι απαιτούμενες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις το κόστος είναι τεράστιο, οπότε πλέον οι επεμβάσεις περιορίζονται εκεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες και κίνδυνοι πλημμύρας.

Ενστάσεις υπήρξαν από την αντιπολίτευση και για τα πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ