Skip to main content

Τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζει η ΠΚΜ

Έργα σε μονάδες των νοσοκομείων Γ. Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Γ. Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης εγκρίθηκαν τα έργα αναβάθμισης μονάδων στα νοσοκομεία Γ. Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Γ. Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Αντίστοιχες εργασίες θα γίνουν στη Β' Κλινική Χειρουργικής Παίδων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Επίσης θα ανακαινιστεί ο εξοπλισμός της Β' Ορθοπεδικής Κλινικής και του Γαστρεντερολογικού – Ενδοσκοπικού Τμήματος του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ενώ θα αναβαθμιστεί και η Α' Καρδιολογική Κλινική, η Α' Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ.

Για τις αναβαθμίσεις θα διατεθεί ποσό 666.000 ευρώ και στόχος είναι να επιτευχθεί η διεύρυνση των διαγνωστικών και επεμβατικών δυνατοτήτων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς και να βελτιωθούν οι λειτουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις τους.

Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε δυο χρόνια και όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανάλογες παρεμβάσεις δεν ήταν εφικτές μέχρι πρότινος. Αυτό που τις έκανε τώρα εφικτές είναι η νομοθετική πρόβλεψη του 2017, που δίνει τη δυνατότητα στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τα νοσοκομεία, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

«Εμείς ως Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέλαμε πάντοτε να έχουμε συμμετοχή στην υποστήριξη του τομέα της παροχής υγείας, ειδικά για την αναβάθμιση, τουλάχιστον, κάποιων μονάδων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Τα έργα που προγραμματίζουμε, από τη στιγμή που είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα αφού προηγηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Τις συμβάσεις υπερψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης και η παράταξη «Συμμετέχω», ενώ η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου είπε ότι και μόνο η εισαγωγή των θεμάτων καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Το Υπουργείο Υγείας είναι το καθ ύλη αρμόδιο για την κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων. Εκτιμώ συνεπώς ότι δεν θα πρέπει η Περιφέρεια να χρησιμοποιεί τους ίδιους πόρους της για να καλύπτει τα τεράστια κενά του κράτους στον τομέα της υγείας, αλλά θα πρέπει να διεκδικεί την αναβάθμιση των φορέων υγείας, από εκείνους που είναι αρμόδιοι». Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, τόνισε ότι με τις συμβάσεις αντιμετωπίζονται κρίσιμα προβλήματα των νοσοκομείων, όμως κι αυτός είπε ότι είναι ευθύνη του κράτους να εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων με αναγκαία μέσα και εξοπλισμό.