Skip to main content

Τέσσερις επιχειρηματίες για ένα δήμο

Τι κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν γνωστοί και καταξιωμένοι επιχειρηματίες για το δήμο Θεσσαλονίκης. Θα μονομαχήσουν ή θα συμμαχήσουν;
Έτοιμοι να ενδώσουν στα θέλγητρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μονομαχήσουν για το δημαρχιακό θώκο στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται γνωστοί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες της πόλης.  Το αναπτυξιακό τέλμα στο οποίο έχει υποπέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη νυν δημαρχιακή αρχή τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αποτέλεσε για τους επιχειρηματίες το έναυσμα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση  του δημαρχιακού θώκου στις δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο μετά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που έφερε στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Υπάρχει ένας συνωστισμός επιχειρηματιών που φλερτάρουν με τη δημαρχία, αλλά άγνωστο παραμένει εάν οι ψηφoφόροι θα πεισθούν από τις προτάσεις τους για αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι ενδιαφερόμενοι

Στο πεδίο των διεκδικητών βρίσκεται από παλιά  ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπουτάρης, με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Έτερος υποψήφιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Τάσος Τζήκας, ο οποίος γνωστοποίησε πρόσφατα την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας προσπάθειας ανατροπής της σημερινής διοίκησης του δήμου, κατόπιν προτροπής της Συνεργασίας Πολιτών Θεσσαλονίκης,

Εξάλλου, την Τρίτη ο πρόεδρος του ομίλου Redestos Group, Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου, όπως αποκάλυψε στη Voria.gr.

Στους επιχειρηματικούς κύκλους ακούγεται έντονα και η υποψηφιότητα του προέδρου  του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλου, ο οποίος πάντως κρατά κρυφά τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι. Στο ερώτημα που του απηύθυνε η Voria.gr περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν απαντώ».

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του κ. Μπακατσέλου τονίζουν ότι ο ίδιος δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, εάν κάποιο κόμμα, όπως πχ το ΠΑΣΟΚ, του ζητούσε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του στις δημοτικές εκλογές. Οι ίδιοι κύκλοι αποκλείουν ο κ. Μπακατσέλος να ηγηθεί μιας κίνηση για τη δημιουργία παράταξης, που δεν θα στηρίζεται από ένα πολιτικό σχήμα.

Στα θετικά σημεία του κ. Μπακατσέλου περιλαμβάνονται, όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές του, οι πρωτοπόρες ιδέες για την ανάπτυξη της πόλης και οι πρωτοβουλίες, που έχει αναπτύξει τόσο επί της θητείας ως προέδρου της ΔΕΘ, όσο και ως προέδρου του ΕΒΕΘ. 

Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι διενεργούνται πολλές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο, καθώς τα δυο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επίσημα δεν έχουν αναγγείλει ακόμη τους υποψηφίους τους για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ψήνονται συνεργασίες

Πάντως όλοι οι προαναφερόμενοι δηλώνουν στη Voria.gr πρόθυμοι να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι μαζί σε μια από κοινού προσπάθεια να αναστρέψουν την υπανάπτυξη, που επικρατεί στο δήμο Θεσσαλονίκης, να σταματήσουν τα σκάνδαλα και να δώσουν νέο αναπτυξιακό όραμα  στη Θεσσαλονίκη με στόχο να τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Στόχος να μην υπάρχει κατακερματισμός των δυνάμεων, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που μέχρι σήμερα δήλωσαν παρόντες για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου στο δήμο Θεσσαλονίκης.

 Ο κ. Τάσος Τζήκας δηλώνει ότι συζητά με όλες τις δυνάμεις και η πρόθεσή του δεν είναι να είναι επικεφαλής, αλλά είναι διαθέσιμος να στηρίξει μια κοινή πρωτοβουλία. «Πρέπει να υπάρξει  ένας υποψήφιος και συγκερασμός όλων των πρωτοβουλιών που έχουν εκδηλωθεί. Πρέπει να αφήσουμε όλοι τους εγωισμούς και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να φέρουμε την αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης και να διαμορφωθεί μια μοντέρνα, βιώσιμη πόλη», εξηγεί ο κ.Τζήκας.

Θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προς αυτήν την κατεύθυνση και ευελπιστεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, ίσως ένας κοινός υποψήφιος. Για την μεγάλη αυτή κινητικότητα που υπάρχει για το δημαρχιακό θώκο εκ μέρος των επιχειρηματιών, πιστεύει ότι το έναυσμα δόθηκε γιατί στην πόλη είναι όλα στάσιμα και το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα οικονομικά σκάνδαλα, που φαίνεται ότι έγιναν. Όσον αφορά στα κόμματα θεωρεί ότι βρίσκονται σε κρίση και για αυτό πρέπει να έρθουν κοντά στην κοινωνία και από αυτήν να αναδείξουν υποψήφιο.

Ο επιχειρηματίας και οινολόγος, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνέντευξη που έδωσε απήυθυνε έκκληση για συστράτευση σε δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν ταχθεί υπέρ της ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου είναι δημοτικός σύμβουλος ως επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Η παράταξή κατεβαίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη και είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου.

Στη συνέντευξη ο κ. Μπουτάρης επεσήμαναν ότι δεν θέλουν κομματικά χρίσματα, αλλά επιδιώκουν συνεργασία και στήριξη των κομμάτων. Με τους Οικολόγους Πράσινους βρίσκονται πολύ κοντά, συζητούν με τον Φώτη Κουβέλη από την ανανεωτική Αριστερά, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και τους ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και μέρος της ΝΔ που είναι δυσαρεστημένο με τη διοίκηση του Δήμου, ενώ δεν θέλουν καμιά σχέση με τον ΛΑΟΣ, όπως ανέφεραν.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, μιλώντας στη Voria.gr, αποκάλυψε ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν στηρίζεται από κάποιο κόμμα και ποιο. Οι σχετικές αποκαλύψεις θα γίνουν στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει τηνΤρίτη, όπου θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν θέλησε, πάντως, να αποκαλύψει και τον τίτλο της παράταξής του ούτε τη στάση του απέναντι στις συνεργασίες.

Θεωρεί ευχάριστο που ενδιαφέρονται και άλλοι επιχειρηματίες για το δημαρχιακό θώρο και υπογραμμίζει ότι αυτό δείχνει ότι οι επιχειρηματίες είναι ευαίσθητοι, ενώ ο κόσμος πιστεύει ότι δεν είναι. Η ενασχόλησή του με τα κοινά της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αλλά και η συμμετοχή σε πολλούς φορείς της πόλης καταδεικνύουν το ενδιαφέρον του για όλα τα θέματα που απασχολούν αυτήν την πόλη.

Για την κατάσταση στο δήμο είπε ότι σαφώς χρειάζεται νοικοκύρεμα, «εάν έχουν γίνει τα φερόμενα ως οικονομικά σκάνδαλα, και ένας επιχερηματίας είναι ο πλέον κατάλληλος για το δήμο». Στόχος του είναι ο δήμος να είναι χρήσιμος , λειτουργικός και ανταποδοτικός στους πολίτες του.