Skip to main content

Τέσσερις κινεζικές εταιρείες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, η SMIC και η CNOOC δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού των σχετικών εξελίξεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε χθες, Πέμπτη, την κορυφαία κινεζική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) και τον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό China National Offshore Oil Corp (CNOOC) στη μαύρη λίστα των κινεζικών εταιρειών για τις οποίες, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ελέγχονται από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2020.

Το υπουργείο Άμυνας συμπεριέλαβε συνολικά τέσσερις επιπλέον εταιρείες στον αναφερόμενο κατάλογο, υποδεικνύοντας ότι αυτές ανήκουν στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ή ελέγχονται απ’ αυτές.

Μεταξύ αυτών, η China Construction Technology Co Ltd και η China International Engineering Consulting Corp.

Στην εξέλιξη αυτή είχε αναφερθεί πρώτο το Reuters την Κυριακή, ενώ ο αριθμός των εταιριών που έχουν συμπεριληφθεί στην αναφερόμενη μαύρη λίστα έχει αυξηθεί στις 35, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση της λίστας σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες, ένα πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα εμποδίζει από τα τέλη του επόμενου χρόνου τους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές των εταιριών που έχουν συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, η SMIC και η CNOOC δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.