Skip to main content

Τεστ για γερά νεύρα οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ θα είναι οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη. Ποδαρικό στην αγορά ομολόγων κάνει η Γαλλία, ωστόσο τα βλέμμα στρέφονται στην αδύναμη περιφέρεια της ευρωζώνης.
Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τεστ θα είναι οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη. Ποδαρικό στην αγορά ομολόγων κάνει η Γαλλία, ωστόσο τα βλέμμα στρέφονται στην αδύναμη περιφέρεια της ευρωζώνης. Οι πρώτες αυτές δημοπρασίες της χρονιάς συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το 2010 τελείωσε με το κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να έχει εκτιναχθεί.

Η Γαλλία αναζητά σήμερα, Δευτέρα, 8,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων. Με εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα δανεισμού τους επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Η τελευταία θα αναζητήσει 500 εκατ. ευρώ την προσεχή Τετάρτη απ΄ την έκδοση 6μηνης διάρκειας χρεογράφων.

Στις εκδόσεις εντόκων του Δεκεμβρίου η Πορτογαλία είχε καταβάλει επιτόκιο 3,403% για χρεόγραφα 3μηνης διάρκειας – δηλαδή σχεδόν το ίδιο επιτόκιο που πληρώνει η Γερμανία για ομόλογα 30 ετών! - και 5,281% για 12μηνης διάρκειας.
Η Γερμανία πάλι θα ξεκινήσει τη χρονιά με έκδοση ομολόγων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Στην πρώτη δημοπρασία, την προσεχή Τετάρτη θα αναζητήσει 5 δισ. ευρώ εκδίδοντας ομόλογα λήξης Ιανουαρίου 2021. Την επομένη, την Πέμπτη, η Γαλλία θα αναζητήσει και πάλι συνολικά 16,5 δισ. ευρώ απ΄ την έκδοση μακροπρόθεσμων χρεογράφων λήξης 2020, 2026, 2029.

Στην Ελλάδα, θα συνεχιστούν κανονικά οι μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου. Βάσει του προγράμματος οι επόμενες εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 18 Ιανουαρίου.

Ο οργανισμός καλείται να καλύψει λήξεις συνολικού ύψους 4,48 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, αφού στις 14 Ιανουαρίου λήγουν ετήσιοι τίτλοι ύψους 1,04 δισ. ευρώ και εξαμηνιαίοι ύψους 2,0 δισ. Ευρώ. Επίσης στις 21 Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνοι τίτλοι ύψους 1,44 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι αναλυτές δείχνουν ανήσυχοι για την έκβαση των δημοπρασιών. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό σήμερα αποτελεί η Πορτογαλία, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της εκτινάχθηκαν στο 6,682% στο τέλος του 2010 από 4,065% στο τέλος του 2009. Το ίδιο διάστημα η απόδοση των αντίστοιχων 10ετών γερμανικών ομολόγων, που αποτελούν και βάση σύγκρισης στην Ευρώπη, υποχώρησαν στο 2,958% από 3,381%.

 «Θα τεθεί ένα ουσιαστικό ερώτημα: Τα βγάζει ή δεν τα βγάζει πέρα», λέει στην εφημερίδα WSJ ο Rene Defossez, στρατηγικός αναλυτής της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis, αναφερόμενος στην Πορτογαλία. «Εάν οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων του 2011 πραγματοποιηθούν σχετικά εύκολα, θα δημιουργήσουν ένα σχετικά καλό κλίμα για το υπόλοιπο της χρονιάς, αφού θα δείξουν ότι οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τους όλους τους κινδύνους στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης». Η Natixis περιμένει να εκδοθούν φέτος κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 824 δις. ευρώ. Κάπου το 10% θα εκδοθεί τον Ιανουάριο, λέει ο κ. Defossez.

«Εάν οι αποδόσεις των εκδόσεων εκτιναχθούν, τότε και άλλες χώρες πιθανόν να μπουν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια απ΄ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, με τον εμφανή κίνδυνο το εν λόγω Ταμείο να μην μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες απ΄ αυτές τις χώρες», συμπληρώνει ο κ. Defossez.

Η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo προβλέπει ότι η Πορτογαλία θα στραφεί στην ΕΕ για βοήθεια κατά το α΄ τρίμηνο, αν και θεωρεί ότι καμία άλλη χώρα δεν πρόκειται να την ακολουθήσει. «Θεωρούμε ότι η κρατική κρίση χρέους θα ξεπεραστεί χωρίς άλλες χώρες να φθάσουν στο χείλος της πτώχευσης», γράφουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας.

«Οι έκτακτες παρεμβάσεις της ΕΚΤ εξακολουθούν να παραμένουν ο μόνος βραχυπρόθεσμος σταθεροποιητικός παράγοντας για τις περιφερειακές αγορές», σημειώνει η Nomura. Η τράπεζα λέει ότι συνεχίζει να αγοράζει κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης προκειμένου να περιοριστεί το κόστος δανεισμού στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να περιοριστεί η κρίση. «Μπαίνοντας στη νέα χρονιά, είναι δύσκολο να δει κανείς ότι αυτό το πράγμα αλλάζει», ιδίως με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναβάλουν τη χρονική διορία για μία συλλογική δράση έως το Μάρτιο, αναφέρει στη τελευταία της έκθεση η επενδυτική τράπεζα.