Skip to main content

Τέστ για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δημοτικά πολυϊατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών εντάσσονται στο δίκτυο κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διεξαγωγή ειδικών τεστ για τον κορωνοϊό.

 

Στο υπό σύσταση και επέκταση του δικτύου κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19 μέσω της διενέργειας των ειδικών τεστ, εντάσσονται τα δημοτικά πολυϊατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ενισχύοντας έτσι την κοινή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης της Επιδημιολογικής Κρίσης του δήμου (ΕΔΕΚ), που συνεδρίασε ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα. Στη συνεδρίαση, εκτός από τα 19 μέλη της, που αποτελούν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των πέντε Νομικών Προσώπων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπρόσωποι των εργαζομένων των δυο συλλόγων, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κλάδων, και συγκεκριμένα η πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Ιωάννα Λαθήρα, ο πρόεδρος της Δ΄ ΕΛΜΕ Αναστάσιος Σαρδέλης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων «Ο Αριστοτέλης» Θανάσης Φροσύνης, ενώ επιστολή με τις θέσεις του κλάδου απέστειλε η πρόεδρος των Νηπιαγωγών και Δασκάλων Υπαίθρου Νομού Θεσσαλονίκης Κική Κοκκίνου.

«Όλο αυτό το διάστημα, εν αναμονή των αποφάσεων για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, αρχής γενομένης από τα Λύκεια, παρακολουθούσαμε από κοντά τις εξελίξεις, φροντίζοντας να είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων. Η ασφάλεια των σχολικών κοινοτήτων είναι ύψιστης προτεραιότητας και μέσα από τις δράσεις και τις αποφάσεις μας μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι το περιβάλλον στα Λύκεια είναι πλήρως προστετευμένο, όπως το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα σχολεία όλων των βαθμίδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Πέρα από τα εξειδικευμένα μέτρα που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοικητικών Υπηρεσιών Μιχάλης Βουλγαρίδης, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την ένταξη των δημοτικών πολυϊατρείων Νεάπολης, Συκεών και Πεύκων στο δίκτυο των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19. Να σημειωθεί ότι η σχετική αποδοχή της πρότασης του δημάρχου, που έγινε πριν περίπου δέκα ημέρες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού, έγινε γνωστή κατά τη συνεδρίαση της ΕΔΕΚ με τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Σίμος Δανιηλίδης από υπεύθυνο ιατρό του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα διαθέσει, σε σύντομο χρόνο που θα επιλεγεί από τον ΕΟΔΥ, τις δομές των δημοτικών πολυϊατρείων για τη φιλοξενία των κινητών μονάδων του Οργανισμού. Προτίθεται, δε, να τις υποστηρίξει και με υπάρχον προσωπικό ιατρών και νοσοκόμων, για την πραγματοποίηση των ειδικών τεστ με προτεραιότητα στις ευπαθείς κατηγορίες των συμπολιτών μας, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, οι σχολικές κοινότητες (μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι), οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Οι κινητές μονάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα διενεργούν μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο -στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης- θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων.

Τα μέτρα

Στο μεταξύ, τα εννέα Λύκεια που λειτουργούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι έτοιμα να υποδεχθούν τη Δευτέρα σε ασφαλές περιβάλλον τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αφού μέσα στην εβδομάδα έχουν τεθεί σε υλοποίηση όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, με προτεραιότητα στην εκ νέου απολύμανση όλων των χώρων των σχολείων.

Το πρόγραμμα της απολύμανσης ξεκίνησε από τα Λύκεια Πεύκων (1ο ΓΕΛ, ειδικό σχολείο) και Νεάπολης υπό την παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, του αντιδημάρχου Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη και του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλου Κουσαγιαννίδη. Οι απολυμάνσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα με την απολύμανση του ΕΠΑΛ Νεάπολης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα εκτεταμένη απολύμανση θα γίνει στα Γυμνάσια και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, όλα τα σχολεία έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά, υλικά υγιεινής και καθαριότητας, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός καθαριστριών στις οποίες διατέθηκε ο προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκα, γάντια και στολή εργασίας με πλαστική ποδιά μιας χρήσης). Επίσης, ο δήμος φρόντισε να εφοδιάσει με μάσκες όλους τους εκπαιδευτικούς, στη διάθεση των οποίων η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε ότι θέτει ειδικό προσωπικό και εξοπλισμό για τη θερμομέτρηση των προσερχόμενων μαθητών και εκπαιδευτικών.
Κατά τη συνεδρίαση της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των σχολικών κοινοτήτων, οι οποίες θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τρίτη, 12 Μαΐου 2020.