Skip to main content

Τεστ κορωνοϊού και επιδόματα για τις ευπαθείς ομάδες ζητούν οι οδοντίατροι

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σημειώνει πως οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης λόγω της άμεσης επαφής με τον ασθενή.

Την ανάγκη διενέργειας τεστ κορωνοϊού στους οδοντιάτρους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οδοντίατροι «θεραπεύουν τους ασθενείς με οδοντιατρικά νοσήματα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης με τον κορωνοϊό λόγω της άμεσης επαφής τους με το πρόσωπο των ασθενών και τη δημιουργία αερολύματος κατά τις περισσότερες οδοντιατρικές πράξεις». Ωστόσο, σημειώνει η Ομοσπονδία, οι κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν τεστ σε όλη τη χώρα και συνεισφέρουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στους πολίτες, στους δήμους και στις Περιφέρειες, δεν έχουν διενεργήσει τεστ σε οδοντιάτρους.

Η ΕΟΟ απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, ζητώντας από τον Οργανισμό να διαθέσει μονάδες ελέγχων για τους οδοντιάτρους της χώρας και πρωτίστως για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Οι οδοντίατροι θεωρούν απαραίτητη την εξέταση για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, καθώς ενδέχεται να αποκαλυφθούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι διαδραματίζουν εν αγνοία τους σημαντικό ρόλο στη διασπορά της λοίμωξης από τον Covid-19 και στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

Παράλληλα η ΕΟΟ ζητά «ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία προκειμένου να προστατεύσει τους οδοντιάτρους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν επιτρέπεται να εργαστούν υπό τον φόβο ότι θα κολλήσουν τον κορωνοϊό και θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «πρόκειται για ένα αμιγώς ανθρωπιστικό αίτημα που συνίσταται στην ανάγκη ειδικής οικονομικής προστασίας ευπαθών ομάδων Οδοντιάτρων (καρκινοπαθείς, εγκυμονούσες, χρονίως πάσχοντες), οι  οποίοι δεν επιτρέπεται, λόγω της πανδημίας, να εργάζονται».

«Το κράτος πρέπει να δείξει ευαισθησία και να σταθεί δίπλα σε όλο τον οδοντιατρικό κλάδο που έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των οδοντιατρείων. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει και στους οδοντιάτρους το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί εντός του Δεκεμβρίου στους επιστήμονες, καθώς η πανδημία έχει επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και στον οδοντιατρικό κλάδο. Παράλληλα πρέπει να διαθέσει κονδύλια μέσω προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των οδοντιατρείων με γνώμονα την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχόμενων οδοντιατρικών υπηρεσιών» καταλήγει ο κ. Δεβλιώτης.