Skip to main content

Τεστ σε γλώσσα και Ιστορία για την ελληνική ιθαγένεια

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους μετανάστες και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, παρουσίασε τους βασικούς του στόχους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η θέσπιση του δικαιώματος ψήφου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αφορά μόνο στους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή, εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.

«Οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες είναι αβάσιμοι», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, έχει τους εξής στόχους:

1) Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που και η μητέρα και ο πατέρας διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.

2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

3) Όσον αφορά στην απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.

Με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτουβαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα,εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής.

Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ, γλώσσας, πολιτικής αγωγής και Ιστορίας, από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα κλπ.

Παράλληλα, θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως ναγνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθείομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχειεξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της ΕλληνικήςΔημοκρατίας.

Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων.