Skip to main content

Τέταρτη δόση εμβολιασμού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Για ποιες ηλικιακές ομάδες συστήνεται η τέταρτη δόση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό - Οι ανακοινώσεις από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών

Τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και αφού έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον τρίτο εμβολιασμό ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Τρίτης. 

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αποφασίστηκε η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Η πλατφόρμα των ραντεβού όπως ανακοινώθηκε πρόκειται να ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου. H δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού θα γίνει σταδιακά καθώς ανά εβδομάδα θα ανοίγει η πλατφόρμα ανά δεκαετίας ηλικίας με την αρχή να γίνεται για τους 80 ετών και άνω.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η 4η δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

H τέταρτη δόση σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.

Σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι μελέτες για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 5 ετών είναι σε εξέλιξη.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών.