Skip to main content

Τετράμηνη ανάσα ζωής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε την εκ νέου 4μηνη προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της ενόψει κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης.

Το φιλί της… ζωής στην, ούτως ή άλλως καθημαγμένη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δίνει η απόφασή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για νέα τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της ενόψει της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα/άρθρο 106.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2019 λήγει η προηγούμενη τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές της ΕΒΖ, γεγονός που καθιστούσε έστω και στο παρά πέντε επιτακτική την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να μην οδηγηθεί η ζαχαροβιομηχανία σε άναρχη πτώχευση.  Αξίζει να σημειωθεί πως με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ, ως συνέπεια των, συνεχώς, ζημιογόνων χρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους 210 εργαζόμενους, που διεκδικούν δεδουλευμένα 3,5 μηνών, ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την εταιρεία, η οποία αν και εμφανίζεται ως πολύφερνη νύμφη, για σειρά επενδυτών, εντούτοις φαίνεται να παραμένει συνεχώς στα… αζήτητα με τους εργαζόμενους αλλά και τους τευτλοπαραγωγούς να βιώνουν την ανασφάλεια επί μακρόν. Είναι ενδεικτικό πως η τευτλοκαλλιέργεια αργοπεθαίνει λόγω των προβλημάτων της ΕΒΖ, η οποία είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να επεξεργαστεί τεύτλα στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πώς λίαν προσφάτως σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας με τους εργαζόμενους της ΕΒΖ είχε επαναλάβει πως υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, για τους οποίους είχε κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Είχε, μάλιστα, επισημάνει πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως λένε οι εργαζόμενοι αν και εμφανίζονται, κατά καιρούς, ενδιαφερόμενοι επενδυτές, το ζητούμενο για αυτούς είναι να αποκτήσουν την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό τίμημα, για μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, τη δυνατότητα μεταφοράς του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας, προβλέπουν δύο τροπολογίες, που κατατέθηκαν στη Βουλή. Η πρώτη τροπολογία αφορά τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΒΖ και η δεύτερη τους άλλους μισούς.