Skip to main content

Θεοδώρα Τζάκρη: Η πολιτικός που έμαθε στον ΣΥΡΙΖΑ να φοράει Louboutin

Παρότι βρίσκεται 17 χρόνια στη Βουλή και έχει κολλήσει και κυβερνητικά ένσημα είναι περισσότερο γνωστή για τις στιλιστικές επιλογές της

Αυτό που έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη με όσα είπε στη συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, στη γλώσσα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ λέγεται "ασίστ".

Η κυβέρνηση δεν είχε παρά να αξιοποιήσει την πάσα που της έδωσε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιχειρήσει την αλλαγή διατάξεων του νόμου που δυσχεραίνουν την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός Ελλάδας ελλήνων πολιτών.

Η Τζάκρη, και δι' αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσαν θύματα της γνωστής τακτικής τους σύμφωνα με την οποία "αναλόγως του ακροατηρίου, διαμορφώνουμε και τις θέσεις μας". Έτσι, απευθυνόμενη μέσω του "Εθνικού Κήρυκα" σε ομογενειακό ακροατήριο η αναπληρώτρια τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς» όσον αφορά τις προϋποθέσεις εγγραφής των ομογενών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, δεσμευόμενη μάλιστα, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση, θα τους καταργήσει.

Βεβαίως, η βουλευτίνα Πέλλας αποσιώπησε ότι οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί στα τέλη του 2019 στο νόμο που δίνει δικαίωμα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού, είχαν προκύψει ύστερα από απαίτηση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Όπως απέκρυψε ότι η πρόταση του νυν κόμματός της ήταν η ψήφος των εκτός Ελλάδας ελλήνων ψηφοφόρων να μην προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη, μετά τη γκάφα της Τζάκρη είναι γνωστή. Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ακυρώνοντας δύο από τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, που αφορούν την παρουσία τους στη χώρα για δύο χρόνια κατά την τελευταία 35ετια, όπως και το να έχουν ενεργή σχέση με την Εφορία κατά την τελευταία διετία.

Η ρύθμιση απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να περάσει καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι, καθώς υπέρ της έχουν εκφραστεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση που διαθέτουν αθροιστικά 190 βουλευτές. Αμυνόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τη δική του πρόταση που δίνει ένα άνευ αντικειμένου, δικαίωμα ψήφου σε όλους ανεξαιρέτως τους ελληνικής καταγωγής πολίτες του εξωτερικού, χωρίς όμως η ψήφος τους να καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά μόνον θα εκλέγουν τέσσερις από τους τριακόσιους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η πρόταση μάλιστα, αυτή κατατέθηκε στη Βουλή υπογεγραμμένη από τρεις βουλευτές, μία εκ των οποίων ήταν η Τζάκρη. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η βουλευτίνα Πέλλας απαρνείται τον προηγούμενο εαυτό της. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η Θεοδώρα είναι η μοναδική πολιτικός η οποία ψήφισε υπέρ και των τριών μνημονίων!

Δεκαεπτά χρόνια βουλευτίνα

Η Θ. Τζάκρη συμπλήρωσε ήδη 17 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Πέλλας το 2004 στην ήττα του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012. Πάντα με το ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, είχε θητεύσει στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ως εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος το 1998 και το 2002, ενώ διετέλεσε και αντινομάρχης.

Στη σφοδρή εσωκομματική αναμέτρηση του 2007 στήριξε με φανατισμό τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος δυο χρόνια μετά την αντάμειψε διορίζοντάς την υφυπουργό Εσωτερικών. Όσο ήταν στην κυβέρνηση στήριξε με ενθουσιασμό τα δύο μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο καθώς και πλήθος πολυνομοσχεδίων, καβγαδίζοντας συχνά στη Βουλή αλλά και στα τηλεοπτικά παράθυρα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα καταψήφιζαν. Σε κάποια, μάλιστα, από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις της με τα στελέχη της Κουμουνδούρου είχε πει ότι "μέσα από αυτή τη διαφαινόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος ξεπήδησε μια νέα λαϊκίστικη πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ".

Η διαδρομή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Η σταδιακή διολίσθησή της προς το αντιμνημονιακό μπλοκ ξεκίνησε μετά την έξοδό της από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου. Στην αρχή ψήφιζε δυσάρεστα μνημονιακά μέτρα "με το πιστόλι στον κρόταφο" όπως είχε πει σε μια ομιλία της στη Βουλή. Ώσπου, στις 11 Νοεμβρίου 2013 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που οδήγησε στη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ.

Η πορεία έως την ένταξή της στον ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε αρκετούς σταθμούς:

- Στις 27 Νοεμβρίου 2013 καταψήφισε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα τα οποία βεβαίως, τα διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε κυβέρνηση.

- Τον Δεκέμβριο του 2013 αρθρογράφησε στην Αυγή καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ταχθούν υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς.

- Τον Μάιο του 2014 παρέστη στο θέατρο Ακροπόλ, στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ματαίωση πώλησης της ΔΕΗ.

- Τον Σεπτέμβριο, παρέστη στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

- Η πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε οριστικά για την Τζάκρη τον Δεκέμβριο του 2014 όταν συντάχθηκε με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλο αυτό το διάστημα που η Τζάκρη προετοίμαζε τη μεταπήδησή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα διέψευδε το προφανές. "Aν ήθελα να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχα φύγει από το 2011 και θα μπορούσα να είχα εξασφαλίσει την επανεκλογή μου το 2012 με πολύ πιο εύκολο τρόπο", είχε δηλώσει μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η Θεοδώρα ήταν όμως ανεπιθύμητη και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκίνησε το φλερτ της Τζάκρη με την Κουμουνδούρου η οργάνωση Γιαννιτσών του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σε ανακοίνωσή της: "Απεγνωσμένα προσπαθούν οι μικρές και μεγάλες μονταζιέρες είτε να "γυαλίσουν" το προφίλ πολιτικών προσώπων, όπως της Θ. Τζάκρη, ή και να προεξοφλήσουν συμμαχίες και συνεργασίες... Το σχέδιο της κεντροαριστερής ανασύστασης που προσπαθεί να προωθήσει το μνημονιακό κατεστημένο φαίνεται να βαλτώνει". Τελικά το σχέδιο, όχι μόνο δεν βάλτωσε, αλλά η Θεοδώρα εξελέγη άλλες τρεις φορές με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συμμετείχε και σε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι στιλιστικές επιλογές

Παρότι βρίσκεται δεκαεπτά χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα και έχει κολλήσει και κυβερνητικά ένσημα, η Τζάκρη περισσότερο έγινε γνωστή για τις στιλιστικές επιλογές της, παρά για την πολιτική συνεισφορά της. Οι άσπονδοι φίλοι της στην Πέλλα την επικρίνουν για το γεγονός ότι περνά, όπως λένε, περισσότερες ώρες στο κομμωτήριο απ' ό,τι στο πολιτικό γραφείο της. Το πάθος της για τα κομμωτήρια είναι γνωστό και στην Αθήνα καθώς, σύμφωνα με τους επικριτές της, κατά την περίοδο που ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα επισκεπτόταν καθημερινά το Jarmpalis του Κολωνακίου.

Πριν από μερικές ημέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου η φωτογραφία της που τη δείχνει να επισκέπτεται αγρότες στην Πέλλα, φορώντας κατάλευκα ψηλοτάκουνα μποτάκια. Οι δε εμφανίσεις της με Prada, Louis Vuitton, Hermes, με Louboutin με τις κόκκινες σόλες και τα Valentino της, έδιναν τροφή στις κοσμικές και στις παραπολιτικές στήλες.

Βεβαίως, τίποτε απ' όλα αυτά δεν απασχολεί τη Θεοδώρα η οποία έχει καπαρώσει για τα καλά, απ' ότι φαίνεται τη βουλευτική έδρα της Πέλλας καθώς, όπως λέει, οι ψηφοφόροι της την εμπιστεύονται και την αγαπούν. Περισσότεροι απ' όλους, οι δεκάδες που κατάφερε να διορίσει, δεξιά και αριστερά, όλα τα χρόνια της μακράς πολιτικής διαδρομής της...