Skip to main content

Θα αφήσουν τελικά την Τουρκία να φύγει από το ΝΑΤΟ;

Ο Ερντογάν, κωλοτούμπες θα κάνει, πάντα όμως με ανταλλάγματα, τα οποία θα ισοφαρίζουν το στραπατσάρισμα της εικόνας του.

Ο τρόπος δράσης του Ερντογάν είναι προβλέψιμος. Ο αστείρευτος εγωισμός του, που οδηγεί σε μεγαλομανία, δεν του επιτρέπει να δίνει την εικόνα ανθρώπου που υποκύπτει σε εκβιασμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που γράφηκε στην voria.gr, ότι ήταν άσκοπες έως βλαπτικές όλες οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να πείσουν δημοσίως ισχυρούς της γης για να πιέσουν τον Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

Εξηγήθηκαν, όχι μόνον εδώ, αλλά και στα έγκυρα διεθνή Μέσα, οι λόγοι που το έπραξε, και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τις κομπορρημοσύνες υπουργού και πρωθυπουργού της Ελλάδας, ότι αυτό συνέβη λόγω ενεργειών της διπλωματίας μας. Εκτός και αν μας πουν τι έδωσαν και δεν το ανακοινώνουν.

Ο Ερντογάν, κωλοτούμπες θα κάνει, πάντα όμως με ανταλλάγματα, που θα ισοφαρίζουν το στραπατσάρισμα της εικόνας του. Ως εκ τούτου, η υπόθεση με τον Αμερικανό πάστορα που κρατά όμηρο, δεν θα τελειώσει αν δεν πάρει κάτι σημαντικό. Μόνον που, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν δείχνει να υποχωρεί ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε απειλές.

Το πρόβλημα επομένως των ΗΠΑ, είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη διαρραγούν οι σχέσεις, επειδή ναι μεν είναι ανεπιθύμητος ο Ερντογάν, αλλά είναι πολύ επιθυμητή η Τουρκία. Εκτός και αν συμβούν συνταρακτικά γεγονότα, όπως επαλήθευση εκείνου του προ 30ετίας σεναρίου που προέβλεπε τρι-μελισμό της Τουρκίας, αλλά τέτοια γεγονότα θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν, ενώ ο χρόνος επαναφοράς της Τουρκίας στα πρότερα δεν επαρκεί.

Επαναφέρω τις σημειώσεις που κράτησα προ δύο μηνών, από άρθρο του Sputnik, που αναδημοσίευσε το Sigmalive της Λευκωσίας, με τίτλο: "Θέμα χρόνου η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και ο φόβος για την Τριμερή Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας", όπου υποστηρίζεται ότι η τακτική της προσέγγισης με "καρότο", αλλά και λίγο "μαστίγιο" που έχει πλέον υιοθετήσει η Ουάσιγκτον έναντι ενός "αδέσποτου κανονιού" στο διεθνές γεωπολιτικό γίγνεσθαι, όπως είναι ο Ερντογάν, δεν φαίνεται να φέρνει το οποιοδήποτε όφελος.

Αυτό υπεστήριξαν Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο τουρκικό παρακλάδι του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, οι οποίοι συμπλήρωσαν πως η Τουρκία έχει πλέον μια συνεπή και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στρατηγική, υπονοώντας μεταξύ άλλων, ότι η απόσυρση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ είναι απλώς θέμα χρόνου.

Σχολιάζοντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων την απόκτηση από την Άγκυρα των μαχητικών  F-35 της Lockheed Martin, ένας εκ των Τούρκων αναλυτών ανέφερε πως η Τουρκία φοβάται το Ισραήλ, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Στις 29 Ιουνίου, η ιστοσελίδα Breaking Defense ανέφερε ότι μετά την τελετή πρόβας των τουρκικών F-35 στις 21 Ιουνίου, το ισραηλινό αμυντικό ίδρυμα είχε εκφράσει βαθιά ανησυχία για αυτήν την εξέλιξη.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι "η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ μόνο στα χαρτιά", καθώς συνεργάζεται με χώρες "που εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ". Όμως, Τούρκος αναλυτής δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα κάνει ένα βήμα προς την κατάργηση της αμερικανικής-τουρκικής συνεργασίας, ανεξάρτητα από τις απειλές του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν στρατιωτικές βάσεις στους Incirlik και Kurecik», τονίζει ο Unver. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια τέτοια ανόητη στάση. Στο παρελθόν είχαν ήδη υποστεί το εμπάργκο που επέβαλαν στην Άγκυρα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο [μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974]». Από την πλευρά του, ο Ντογκού Περιντσέκ, αρχηγός του κόμματος Vatan και πρώην προεδρικός υποψήφιος, με ελάχιστη αποδοχή, αλλ’ αποτελεί "λαγό" του Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μέλος του ΝΑΤΟ "με την αληθινή έννοια της λέξης".

Ο Περιντσέκ πιστεύει ότι η αποχώρηση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ είναι απλώς θέμα χρόνου. Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Συρία, η Ουάσιγκτον έστειλε σχεδόν "πέντε χιλιάδες φορτηγά" φορτωμένα με όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως θυγατρική του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) της Τουρκίας.

«Πιστεύω ότι οι απειλές κατά της Τουρκίας που εκδίδει το ΝΑΤΟ, θα αποτελέσουν ένα σήμα αφύπνισης για τη χώρα μας και θα την προτρέψουν να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει τη δική μας ασφάλεια», τόνισε, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό: Η απόφαση να αγοράσουμε το S-400 είναι ένας σαφής δείκτης ότι η Τουρκία ακολουθεί μια νέα αμυντική στρατηγική. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι τελικά αναπόφευκτη».