Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ;

Η βεβαιότητα ότι με το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και η οικονομία θα εκτιναχθεί είναι ανυπόστατη

της Ιωάννας Λιούτα*
 
Η ελληνική οικονομία πριν την πανδημία ήταν βαθιά εξασθενημένη από το πέρασμα μιας καταστροφικής, μνημονιακής, οικονομικής κρίσης δεκαετούς διάρκειας. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα διέκοψε η πανδημία είναι παντελώς αβάσιμοι. Κύρια χαρακτηριστικά της εγχώριας οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης ήταν το τεράστιο έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (το οποίο προήλθε από λανθασμένη και προβληματική φορολογική πολιτική που εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις), το μεγάλο επενδυτικό κενό και το δυσθεώρητο χρέος (το οποίο θα χειρίζονταν οι δανειστές με αναδιαρθρώσεις).
 
Οι τελευταίες κυβερνήσεις επιδίωξαν και κέρδισαν επάξια τον ρόλο του φρόνιμου και υπάκουου εταίρου, προσηλωμένου στους όρους και στα προτάγματα των δανειστών. Οι δανειστές μας, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, μας επέβαλαν: α) μέτρα σκληρής λιτότητας προκειμένου να απαλειφθούν τα ελλείμματα και β) μεταρρυθμίσεις - ιδιωτικοποιήσεις ώστε να επέλθει η ανάπτυξη και τελικά επήλθε βαθύτερη κρίση, μεγαλύτερη φτωχοποίηση και ανεργία. Το τεράστιο κόστος το πλήρωσε και συνεχίζει να το πληρώνει ο ελληνικός λαός και δη τα μικρομεσαία στρώματα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 
Η βεβαιότητα ότι με το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και η οικονομία θα εκτιναχθεί -διότι για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 θα πρέπει να προηγηθεί ένα τεράστιο οικονομικό άλμα- είναι ανυπόστατη. Η Ελλάδα πολύ πιθανόν να έχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της εκτίναξης της ανεργίας. Οι κυβερνητικοί προπαγανδιστικοί πανηγυρισμοί για τα (ανύπαρκτα) 72 δισ. αποδεικνύουν ότι το επιτελείο της κυβέρνησης είναι κατώτερο των περιστάσεων.
 
Απαιτείται να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης της ζήτησης μέσω δημοσιονομικών δαπανών και κρατικών παρεμβάσεων ώστε να προστατευθεί η απασχόληση αλλά και δημόσια μέτρα στήριξης της παραγωγής. Η σφιχτή δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης, οι πιστώσεις και οι αναστολές φόρων και χρεών στις επιχειρήσεις, δεν προστατεύουν την απασχόληση και δεν θα φρενάρουν την αλματώδη αύξηση της ανεργίας.Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΑΕΠ είναι μεγάλος και τότε η εξυπηρέτηση του χρέους θα καταστεί αδύνατη. Πρώτη θέση στην αύξηση των δημόσιων δαπανών έχει η Γερμανία η οποία θα έχει και την μικρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη. Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης από την αρχή της πανδημίας επανειλημμένα τονίζει ότι το δημόσιο χρέος των χωρών είναι απαραίτητο να ανέβει, καθώς όταν υπάρχει κατάρρευση των ιδιωτικών δαπανών και των εισοδημάτων, πρέπει το κράτος να παρέμβει και να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις δημόσιες δαπάνες. Αν δεν γίνει αυτό θα υπάρξουν πολύ περισσότερες χρεοκοπίες επιχειρήσεων και την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει η φορολογική βάση για αναπλήρωση των δημόσιων εσόδων.
 
Απαιτούνται θεσμικές τομές κι αυτό είναι η νέα πρόταση του ΜεΡΑ25 η οποία έχει κατατεθεί προς διαβούλευση και προβλέπει:
 
- Την κατάργηση όλων των προκαταβολών φόρου.
- Κουρέματα φόρων, εισφορών και δόσεων δανείων.
- Θεσμοθέτηση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για να καταργηθεί ο “Ηρακλής” και να προστατευτεί πραγματικά η κύρια κατοικία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Εθνικοποίηση των βαθιά πτωχευμένων τραπεζών.
- Μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε πραγματική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία όχι για να την ξεπουλήσει, αλλά ως εχέγγυο για επενδυτικές ροές προς τις δημόσιες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα.
- Δημόσιο Ψηφιακό Σύστημα Πληρωμών το οποίο θα δώσει ανάσες δημοσιονομικές στο κράτος και φθηνές συναλλαγές στους πολίτες.
- Σύστημα αλγοριθμικών ελέγχων, σε πραγματικό χρόνο, της φοροδιαφυγής.
 
Όταν η οικονομία θα συνέρχεται από τον κορωνοϊό, θα μας έρθει μια λιτότητα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην αρχή της κρίσης του ευρώ, η οποία στην Ελλάδα κατέστρεψε το 1/4 του εθνικού εισοδήματος και έστειλε 1 εκατ. κόσμου στο εξωτερικό. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες από μια δεύτερη χαμένη δεκαετία, λουκέτων εκμετάλλευσης και αναξιοπρέπειας.
 
*Η Ιωάννα Λιούτα είναι στέλεχος του ΜεΡΑ25 (Τομέας Οικονομίας και Οικονομικών), Πολιτική Επιστήμονας, Master of Arts (MA) in Governance and Public PoliciesA+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ