Skip to main content

Θα αποκλιμακωθεί η ένταση Ινδίας-Πακιστάν;

Η διένεξη ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία πήρε δραματικές διαστάσεις. Αφορμή στάθηκε μια επίθεση αυτοκτονίας στο Κασμίρ.

Αφορμή της νέας κλιμάκωσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στάθηκε μια επίθεση αυτοκτονίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ πριν από δυο εβδομάδες που είχε σαν αποτέλεσμα 40 Ινδοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Την ευθύνη ανέλαβε μια ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Πακιστάν. Έτσι η ινδική αεροπορία επιτέθηκε την Τρίτη για πρώτη φορά από τον πόλεμο το 1971 σε πακιστανικό έδαφος και στόχος ήταν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Την Τετάρτη το Πακιστάν ανταπάντησε χτυπώντας δυο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το Πακιστάν δεν αποδέχεται την ύπαρξη στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στο έδαφός του. Ωστόσο δυτικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και Πακιστανοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν το θεωρούν πιθανό. Ο Ταλάτ Μασούτ, ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας από το Ισλαμαμπάντ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε:

«Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διαφανείς όταν πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση Γιαϊς ε Μοχαμάντ. Η κυβέρνηση έχει πολλές φορές δηλώσει πως δεν στηρίζει τέτοιες τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται τώρα σαν αυτές να μην υπάρχουν, παρόλο που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν».

Επιφυλακτική η στάση της Ινδίας λόγω εκλογών

Το Πακιστάν πάντως σε ένδειξη καλής θελήσεως αποφάσισε να απελευθερώσει τον πιλότο που συνέλαβε. Και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν πρόκειται για μια κίνηση καλής θελήσεως στην κατεύθυνση της ειρήνης. «Ο Ινδός πιλότος κρατείται αλλά θα τον αφήσουμε ελεύθερο και θα επιστρέψει στην Ινδία».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταρχάς δεν αντέδρασε στην κίνηση αυτή καλής θελήσεως και αρκέστηκε να δηλώσει σε μια προεκλογική εκδήλωση: «Η Ινδία ζει ως σύνολο, η Ινδία εργάζεται ως σύνολο, η Ινδία αναπτύσσεται ως σύνολο, η Ινδία αγωνίζεται ως σύνολο. Η Ινδία νικάει ως σύνολο. Ο κόσμος παρακολουθεί την αποφασιστικότητά μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας».

Η κυβέρνηση του Μόντι βρίσκεται υπό πίεση διότι σε λίγους μήνες διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Σε πολλές πόλεις της Ινδίας έγιναν διαδηλώσεις τις προηγούμενες εβδομάδες με αίτημα μια πιο σκληρή πολιτική απέναντι στο Πακιστάν.

Η κατάσταση προς το παρόν παραμένει τεταμένη ανάμεσα στις δυο χώρες γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από το Πακιστάν. Εκατοντάδες πτήσεις έτσι ακυρώθηκαν.

Μπερντ Μους Μπορόβσκα

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle