Skip to main content

Θα υπογραφεί συμφωνία με τα Σκόπια εν αγνοία του ελληνικού λαού;

Μας λένε λοιπόν, πως θα υπογράψουμε τώρα συμφωνία για το όνομα, ώστε να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια

Ομολογώ πως με έχουν ξεπεράσει τα όσα συμβαίνουν με τις ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις. Για το μόνο που έχω πεισθεί, είναι πως η αδικαιολόγητη και βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα σπουδή οφείλεται σε δεσμεύσεις υλοποίησης αμερικανικών και γερμανικών σχεδίων, προς εξυπηρέτησή τους.

Αλλά και αν ακόμη κάνω λάθος, αν η σπουδή οφείλεται σε ερασιτεχνισμό, ή σε αλαζονεία του τύπου «εμείς μπορούμε εκεί που οι άλλοι δεν μπόρεσαν», ή σε μικροκομματισμό να φέρουν δήθεν μια επιτυχία στον ωκεανό των αποτυχιών, εν όψει εκλογών, ή, τέλος και σε άγνοια σε βάθος του ζητήματος, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αφού εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Βομβαρδιζόμαστε τόσο καιρό από την αναμονή του περιβόητου τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Α. Τσίπρα, που θα σημαίνει πως όλα συμφωνήθηκαν και αναμένεται η συνάντηση στις Πρέσπες για να υπογραφεί η συμφωνία. Ποια συμφωνία όμως; Όχι πλήρης, αλλά ημιτελής, με εκκρεμότητες και προϋποθέσεις. Θα δοθεί προθεσμία δύο ετών, ώστε μέσω δημοψηφίσματος στα Σκόπια και άλλων διαπραγματεύσεων να υπογραφεί η οριστική συμφωνία.

Μια πρώτη διαφορά είναι, ότι στα Σκόπια θα διενεργηθεί δημοψήφισμα. Στην Ελλάδα, δεν θα συμβεί αυτό αλλά θα αποφασίσει η Βουλή, με απλή πλειοψηφία. Ο ελληνικός λαός δηλαδή, δεν θα ερωτηθεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως γίνεται άλλωστε στα κομμουνιστικά καθεστώτα, όπου οι υπήκοοι -και όχι πολίτες- έχουν ρόλο προβάτου και αποφασίζουν οι σύντροφοι Καρανίκας, Αυλωνίτου και λοιποί.

Πλήρης περιφρόνηση του ελληνικού λαού, και για δεύτερο λόγο. Κατά το Σύνταγμα, για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία - όπως και τα Μνημόνια. Ούτε αυτό θα συμβεί, με την κυβερνητική αυταρχικότητα να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη βούληση του λαού. Άλλωστε, οι ύβρεις προς τους Έλληνες πατριώτες, συνεχίζονται, δείχνοντας και το ήθος των πολιτικών που τις εκστομίζουν. Φυσικά ο σκοπός τους είναι ο διχασμός του λαού. Σε ήρεμες κοινωνίες, ο κομμουνισμός είναι περιθωριακός στην γραφικότητά του. Με την Ελλάδα σε πορεία προς τον τρίτο κόσμο, έχουν ελπίδες για σοβιετικές κολεκτίβες σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Μας λένε λοιπόν, πως θα υπογράψουμε τώρα συμφωνία για το όνομα, ώστε να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια και να οριστεί τελική ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, αν μετά από δυο χρόνια, δεν περάσει η συμφωνία στα Σκόπια, τότε αποσύρουμε κι εμείς την υπογραφή μας. Με προσβάλλει σε απίστευτο βαθμό ο εμπαιγμός του λαού και η υποτίμηση της νοημοσύνης μου.

Δηλαδή, θα μπουν τα Σκόπια στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, και αν δεν εγκριθεί από τους Σκοπιανούς η συμφωνία, τι θα συμβεί; Θα θέσουμε βέτο στην ένταξή τους, ενώ βρίσκονται ήδη μέσα; Ο Ν. Κοτζιάς θα πάει κόντρα στους Αμερικανούς και ο Α. Τσίπρας στην Μέρκελ; Μα, ήδη υλοποιούν το αμερικανογερμανικό σχέδιο. Η ικανοποίηση που εκδηλώνει ο κ. Πάιατ, είναι ενδεικτική. Τι φαντάζονται εκεί στην κυβέρνηση; Ότι δεν καταλαβαίνει ο λαός τι συμβαίνει; «Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»;

Ακόμη και αν χαλάσει στον δρόμο η συμφωνία, η επόμενη διαπραγμάτευση θα λάβει ως δεδομένα τα συμφωνηθέντα. Το σημαντικό, όπως είπε ο Ζάεφ, είναι ότι στη συμφωνία είναι εγγυημένη η γλώσσα και η ταυτότητα που παραμένουν «μακεδονικές». Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η εθνομηδενιστική του αντίληψη δεν οδηγούσε στα στελέχη του να ζητούν ενυπογράφως -και άνευ λόγου- να ονομαστούν τα Σκόπια μόνον ως Μακεδονία; Κάτι παρόμοιο κάνουν και τώρα.

Ένα ακόμη εξοργιστικό στοιχείο είναι η άγνοια της Βουλής για την συμφωνία που ολοκλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς. Ο Ζάεφ ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Τσίπρας όχι. Τι συμφωνία ήταν; Γραπτή, προφορική, με νοήματα; Οι διαφωνίες Ντιμιτρόφ - Ζάεφ ελήφθησαν υπόψη; Και από πού πήγαζε η επαναλαμβανόμενη αισιόδοξη θέση του Ν. Κοτζιά ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από την υπογραφή;

[Πολύ θα ήθελα να πληροφορηθώ, από πότε άρχισε ο Ν. Κοτζιάς να ασχολείται με το Σκοπιανό ζήτημα. Για τον Α. Τσίπρα δεν ρωτάω. Το ενημερώνει ο στρατηγικός σύμβουλός του].