Skip to main content

Θα λυθεί το 2021 το μυστήριο της εξαφάνισης της Μαντλίν;

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακάν πριν από 13 και πλέον χρόνια επανήλθε τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα.

«Θα ξεκινήσουμε με μια είδηση που θα κάνει πάταγο». Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε στις αρχές Ιουνίου η δημοφιλής εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Aktenzeichen XY... ungelöst» που ασχολείται με ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Λίγο αργότερα ο παρουσιαστής Ρούντο Κέρνε ανακοίνωνε μια ανατρεπτική εξέλιξη στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε πριν από 13 χρόνια στην Πορτογαλία: οι γερμανικές αρχές ανακοίνωναν ότι υπάρχει πλέον ένας βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της που αυτή τη στιγμή βρίσκεται έγκλειστος σε γερμανικές φυλακές. 

Βαρύ ποινικό μητρώο

Η κατάθεση ενός μάρτυρα το καλοκαίρι ήταν αυτή που πυροδότησε τις νέες εξελίξεις. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος ΒΚΑ και την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ ο ύποπτος έχει καταδικαστεί ήδη πολλές φορές, ακόμη και για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Την ίδια ώρα ωστόσο οι ανακριτικές αρχές διέψευσαν οποιαδήποτε ελπίδα να βρεθεί ζωντανή η μικρή Μαντλίν μετά από τόσα χρόνια. «Εκτιμούμε ότι το κορίτσι είναι νεκρό», είχε δηλώσει την ίδια μέρα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μπράουνσβαϊγκ. 

Η μικρή Μαντλίν εξαφανίστηκε στις 3 Μαΐου του 2007 σε ηλικία μόλις 3 ετών από παραθεριστικό διαμέρισμα κατά τη διάρκεια διακοπών στην Πράγα ντα Λουζ της Πορτογαλίας, την ώρα που οι γονείς της γευμάτιζαν σε κοντινό εστιατόριο. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει και απασχολήσει τότε σχεδόν όλο τον πλανήτη. Βασικός ύποπτος είναι πλέον ένας 44χρονος Γερμανός, ο οποίος εκτίει στην παρούσα φάση πολυετή ποινή φυλάκισης στην Κάτω Σαξονία για υπόθεση βιασμού μιας 72χρονης το 2005. 

Λείπει ένα αποδεικτικό στοιχείο-κλειδί

Στη βάση και της κατάθεσης του μάρτυρα το περασμένο καλοκαίρι, σε βάρος του Γερμανού βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικά τέσσερις προανακριτικές έρευνες για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πρόκλησης σωματικής βλάβης. Όπως ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ο αρμόδιος εισαγγελέας Βόλτερς, εντός του 2021 ορισμένες από τις έρευνες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν. «Δεν μπορώ να προδικάσω εάν ασκηθεί ποινική δίωξη».

Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με τον ίδιο, και το ερώτημα πότε και με ποιο αποτέλεσμα θα ολοκληρωθούν οι έρευνες στην υπόθεση της Μαντλίν Μακάν. «Ελπίζουμε όμως να καταφέρουμε να εξιχνιάσουμε την εξαφάνιση της Μαντλίν Μακάν», είπε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής λείπει ένα αποφασιστικής σημασίας αποδεικτικό στοιχείο. Επίσης εκκρεμεί η ανάκριση του υπόπτου, η οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών. 

Η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητα της εισαγγελίας του Μπράουνσβαϊγκ επειδή εκεί είχε ο ύποπτος την τελευταία του κατοικία στη Γερμανία. 
Ο εισαγγελέας Βόλτερς έχει πει στο παρελθόν ότι σε καμία άλλη υπόθεση που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης, όπως αυτό που προκάλεσε η υπόθεση της Μαντλίν. 

Κρίστιαν Μπράμαν (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle