Skip to main content

Θα πωληθεί τελικά η Opel στην Peugeot;

Ο γαλλικός όμιλος PSA που παράγει τα οχήματα Peugeot και Citroën διαπραγματεύεται με την αμερικανική GM την εξαγορά της θυγατρικής της Opel/Vauxhall

Η είδηση για το ενδεχόμενο εξαγοράς της προβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας Opel αιφνιδίασε πρωτίστως τη γερμανική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη διατήρηση των μονάδων παραγωγής και των θέσεων εργασίας στην Γερμανία. Στην κυβερνητική ενημέρωση ήταν πάντως εμφανής η δυσαρέσκεια του Βερολίνου, μιας και από ό,τι όλα δείχνουν δεν είχε καμία ενημέρωση από την γαλλική κυβέρνηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ήδη από το 1929 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel και η βρετανική αδελφή εταιρία Vauxhall ανήκουν στην αμερικανική General Motors με πωλήσεις που έφθασαν πέρυσι τα 1,16 εκ. οχήματα. Το 2009 όταν η GM αντιμετώπιζε την μεγαλύτερη κρίση στην μέχρι τώρα ιστορία της, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της Opel, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Εν τέλει η μητρική GM επέλεξε να μην πωλήσει το ευρωπαϊκό της παράρτημα και επέβαλε ένα αυστηρό πρόγραμμα εξυγίανσης που περιλάμβανε λουκέτα στα εργοστάσια παραγωγής στο γερμανικό Μπόχουμ και την βελγική Αμβέρσα, αλλά και επενδύσεις δις σε άλλες μονάδες παραγωγής. Μέρος του προγράμματος εξυγίανσης ήταν και η συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο PSA με τον οποίο η Opel κατασκευάζει από κοινού τρεις τύπους αυτοκινήτων σε εργοστάσια στην Ισπανία και την Γαλλία. Η εξοικονόμηση δαπανών ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους Αμερικανούς, οι οποίοι τερμάτισαν τη συνεργασία με τους Γάλλους.

Η Opel καταγράφει απώλειες εδώ και 18 χρόνια

Γεγονός είναι ότι από το 1999 η Opel δεν έχει παρουσιάσει κέρδη στα κεντρικά της GM στο Ντιτρόιτ. Έτσι για παράδειγμα, το 2016 η Opel κατέγραψε απώλειες 241 εκ. ευρώ, τις οποίες απέδωσε στο Brexit και την πτώση της ισοτιμίας της λίρας αν και στόχος της ήταν να μηδενίσει τα χρέη. Θα ήταν συνεπώς λογικό αν τα αφεντικά της GM δεν είχαν πλέον καμία ελπίδα για κερδοφορία της Opel στην Ευρώπη.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν οι περίπου 38.200 εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της Opel/Vauxhall αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους. Ακόμα κι αν πωληθεί τελικά στην PSA, οι Γάλλοι θα εξετάσουν προσεκτικά αν και πόσα εργοστάσια θα διατηρηθούν, δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα αυτοκινητοβιομηχανίας Φέρντιναντ Ντούντενχοφερ προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν οι γερμανικές μονάδες του Άιζεναχ και του Κάιζερσλαουτεν. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Στέφαν Μπάτσελ από το ΤΕΙ Μπέργκις-Γκλάντμπαχ. Θα γίνουν προσπάθειες να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, δήλωσε στην ραδιοφωνία της Έσσης τονίζοντας: «Αν όμως αυξηθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, ίσως να μην απολυθούν εργαζόμενοι».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle