Skip to main content

Θα στηθούν τελικά κάλπες στην «Πρωτοβουλία»; - Οι ενστάσεις

Για τις 21 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι εκλογές στην παράταξη Μπουτάρη, ωστόσο, ήδη, εκφράζονται ενστάσεις για τη διαδικασία.

Για τις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να γίνουν οι ενδοπαραταξιακές εκλογές στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος (ή μπορεί και η νέα) επικεφαλής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικώς θα στηθούν κάλπες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το κλίμα στη χθεσινή διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε ο δήμαρχος.

Ο λόγος είναι ότι στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» υπάρχουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις ως προς τη διαδικασία και αρκετοί εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν, ενώ ήδη ορισμένοι έχουν αποφασίσει να απέχουν.

«Κλειστό» εκλεκτορικό σώμα

Η πρώτη ένσταση αφορά τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος το οποίο αποφασίστηκε να αποτελείται μόνον από τους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους της παράταξης, δηλαδή περί τα πενήντα στελέχη.  

Ήδη ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του λέγοντας ότι ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να αναδειχθεί με ανοιχτή εκλογή, από το σύνολο όσων πιστεύουν και επιδιώκουν την κοινή εκλογική κάθοδο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε αυτήν την «κλειστή» διαδικασία της «Πρωτοβουλίας».

Νομενγκλατούρα

Σε ανάλογο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, αν και ακόμη δεν έχει μιλήσει δημοσίως. Παράλληλα, πολλά απλά μέλη της «Πρωτοβουλίας» εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί από αυτήν τη διαδικασία και κάνουν λόγο για «νομενγκλατούρα» η οποία λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς τη γνώμη των ανθρώπων οι οποίοι οδήγησαν την παράταξη και τον Γιάννη Μπουτάρη στη διοίκηση του δήμου.

Ο όρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πέραν αυτών, ένας όρος τον οποίο φέρεται να έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΙΝ.ΑΛ. σκοπεύει να θέσει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχουν τα στελέχη του στις ενδοπαραταξιακές εκλογές, ο νέος επικεφαλής να δεσμευτεί πως θα συμμετάσχει στο συνδυασμό της κεντροαριστεράς, ακόμη και ως απλός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στην περίπτωση που επιλεγεί υποψήφιος δήμαρχος του ενιαίου συνδυασμού από άλλη παράταξη. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα το δεχθούν όσοι ενδιαφέρονται να διαδεχθούν τον Γιάννη Μπουτάρη. Πάντως, πηγές από το ΚΙΝ.ΑΛ. επιμένουν ότι «χωρίς αυτόν τον όρο οι δικοί μας δεν πρόκειται να προσέλθουν στην κάλπη». Σημειώνεται ότι μεταξύ των περίπου πενήντα του εκλεκτορικού σώματος, μια σημαντική μερίδα, κυρίως από τους διαμερισματικούς συμβούλους, πρόσκεινται στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Κανείς απ’ τους έξω

Η διαδικασία προβλέπει, επίσης, ότι υποψηφιότητα για νέος επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» μπορεί να θέσει και κάποιος εκτός της παράταξης, αρκεί να προταθεί από δύο εκλέκτορες, έναν δημοτικό και έναν διαμερισματικό σύμβουλο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους ήδη υποψήφιους δημάρχους δεν πρόκειται να ρισκάρει να μπει σε μια τέτοια αμφιβόλου έκβασης δοκιμασία.

Τέλος, καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία ενδέχεται να παίξει η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, εφόσον ανακοινωθεί σήμερα και επισήμως από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο Παλέ ντε Σπορ. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο ρόλος της «Πρωτοβουλίας» αποδυναμώνεται σημαντικά, κατά συνέπεια, και το ενδιαφέρον των στελεχών της για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της.