Skip to main content

Θα βγει σήμερα λευκός καπνός από το υπουργείο για τον ΟΑΣΘ;

Κρίσιμη για τον ΟΑΣΘ μπορεί να αποδειχθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών - Οι τελικές σκέψεις για τη διοίκηση του Οργανισμού

Η επίσκεψη, νωρίς σήμερα το πρωί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θεωρείται από πολλούς στη Θεσσαλονίκη ως το χρονικό ορόσημο για την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας στον ΟΑΣΘ.

Ωστόσο, έως και χθες το βράδυ το υπουργείο κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του και ως προς την ονοματολογία αλλά και ως προς το χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Πάντως, κυβερνητική πηγή σημείωνε πως «αν δεν υπάρξουν σήμερα εξελίξεις αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει πέραν του τέλους της εβδομάδας». Βεβαίως ανάλογες εκτιμήσεις είχαν γίνει και την περασμένη εβδομάδα, χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Από τις επαφές τις οποίες είχε όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να αξιολογήσει προτάσεις και πρόσωπα για τη νέα ηγεσία του ΟΑΣΘ, έχει αντιληφθεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει άμεσα καθώς υπάρχει το ορόσημο των αρχών Σεπτεμβρίου όταν στους δρόμους της πόλης θα πρέπει να κυκλοφορούν τουλάχιστον τετρακόσια λεωφορεία, από τα περίπου 250 – 270 που κυκλοφορούν σήμερα, προκειμένου να υπάρχει στοιχειωδώς υποφερτή εξυπηρέτηση κατά την περίοδο της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει αποφασίσει πως για την ταχεία ανάταξη του στόλου απαιτείται να οριστούν στην ηγεσία του ΟΑΣΘ πρόσωπα τα οποία να γνωρίζουν τον Οργανισμό απ’ έξω κι ανακατωτά. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να προκρίνει τον ορισμό του πρώην στελέχους του Οργανισμού Γιώργου Σπανού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται οριστικό. Πέραν αυτού, στο υπουργείο συζητείται επίσης, μετά τον διορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου να επιλεγεί και ένα ακόμη πρόσωπο, με άριστη γνώση του ΟΑΣΘ, για τη θέση του γενικού διευθυντή. Τον ρόλο αυτό είχε ως τον Μάρτιο του 2011 ο Γιάννης Τσούφης, το όνομα του οποίου υπάρχει επίσης στην ατζέντα του κ. Καραμανλή για τη συγκεκριμένη θέση.

Ερώτημα υπάρχει εάν για τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ θα επιλεγεί τελικά πρόσωπο πολιτικό ή τεχνοκράτης, με τις δύο επιλογές να φαντάζουν εξίσου πιθανές. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναζήτηση κατάλληλου πολιτικού προσώπου συναντά δυσχέρειες καθώς τα στελέχη τα οποία ενδιαφέρουν το υπουργείο, εμφανίζονται απρόθυμα να εμπλακούν σε αυτήν την περιπέτεια. Επίσης υπάρχει σκέψη για κάλυψη των δύο αξιωμάτων (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) από το ίδιο πρόσωπο, αν και αυτή η λύση δεν φαντάζει ως η πιθανότερη.

Την ίδια ώρα ο απερχόμενος πρόεδρος Στέλιος Παππάς συνεχίζει ακάθεκτος, έχοντας συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή συνεδρίαση του δ.σ. του Οργανισμού παρότι γνωρίζει ότι ενδεχομένως και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο να έχει οριστεί αντικαταστάτης του.