Skip to main content

Ζητούνται γενναίοι για να αναλάβουν τη διοίκηση της ΕΒΖ

Αύριο η κρίσιμη γενική συνέλευση για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Στο «κόκκινο» η αγωνία των τευτλοκαλλιεργητών.

Ο προβληματισμός έχει χτυπήσει κόκκινο για τους τευτλοκαλλιεργητές όπως και τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία έχει μείνει ακέφαλη διοικητικά, με ένα μόνο εναπομείναν μέλος στο διοικητικό της συμβούλιο και αυτό μη εκτελεστικό.

Αύριο Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει οριστεί, θα φανεί αν η κυβέρνηση και ο μέτοχος ( σ.σ. ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ), βρήκαν αντικαταστάτες για τα παραιτηθέντα έξι μέλη του δ.σ., κάτι που επείγει να γίνει καθώς έχει μείνει στη μέση η καμπάνια και τα τεύτλα βρίσκονται ακόμη στα χωράφια, στο νομό Έβρου.

Μεταξύ των ονομάτων που  έχουν ακουστεί για τη θέση του επικεφαλής της Εταιρείας, είναι αυτό του πρώην τραπεζίτη κ. Ανδρέα Μπούμη.

Όπως είπαν συνδικαλιστές της ΕΒΖ στη Voria.gr, οι καλλιεργητές παρακαλούν να μη χαλάσει ο καιρός, πριν μπει μπροστά το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας. Σημειώνεται ότι στον Έβρο καλλιεργήθηκαν με τεύτλα 17.000 στρέμματα.

Αλλά η ανησυχία των παραγωγών, κυρίως αφορά την πληρωμή τους, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο θέμα πώλησης των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, εμπλοκή που είχε σαν αποτέλεσμα τη μη χρηματοδότηση της Εταιρείας από την πιστώτρια Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι για τις περίπου 64.000 στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί, οι τευτλοπαραγωγοί έχουν να λαμβάνουν 17 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται να είναι μικρότερο, κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των εφοδίων που δόθηκαν στη περίοδο της σποράς.

Τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην καταβολή των χρημάτων στους τευτλοπαραγωγούς, έχουν περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των στρεμμάτων που οδηγούνται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Φέτος και μετά από διαβεβαιώσεις της προηγούμενης διοίκησης, αλλά και επειδή οι τιμές ανταγωνιστικών μεγάλων καλλιεργειών δεν είναι υψηλές, αρκετοί αγρότες έσπειραν ξανά τεύτλα. Όμως, με την εταιρεία να παραπαίει, και τις διοικήσεις να αλλάζουν η μία μετά την άλλη, ο προβληματισμός είναι πολύ έντονος.

Ήδη στη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης, η ΕΒΖ έχει αλλάξει τέσσερις διοικήσεις, με τα προβλήματα «να καίνε» όσους έστω και για λίγο κάθονται στις καρέκλες του διοικητικού συμβουλίου.