Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΛΕΝΝΑΣ (VIDEO)

Το πυκνό και γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή

Ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να απομακρυνθεί η «θαλάσσια βλέννα» που απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά, έθεσε σε εφαρμογή η τουρκική κυβέρνηση.

Το πυκνό και γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης, έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ, ανέφερε ότι 25 σκάφη καθαρισμού και τοποθέτησης πλωτών φραγμών, καθώς και 18 άλλα σκάφη, εργάζονται για να αποτρέψουν την εξάπλωση της βλέννας.

Παράλληλα, τόνισε πως η παράνομη αλιεία και τα δίχτυα «φάντασμα» θα σταματήσουν και η Τουρκία θα κηρύξει τη Θάλασσα του Μαρμάρα προστατευόμενη περιοχή μέχρι το τέλος του 2021.«Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας για καθαρισμό τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα σε 15 σημεία. Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τον Μαρμαρά και θα τον σώσουμε», δήλωσε ο Κουρούμ.

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα φέρνουν τα απόβλητα στην ακτή και θα τα μεταφέρουν σε δημοτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» στο μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές μας από την μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».

Πηγή: kathimerini.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ