Skip to main content

Θαλάσσια χελώνα στη Νάξο έφαγε πάνω από 100 μοβ μέδουσες μέσα σε μισή ώρα (vid)

Απίστευτο βίντεο πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Η μοβ μέδουσα έχει προκαλέσει προβληματισμό σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλο κύμα τουριστών στην Ελλάδα. Οι περιοχές με μοβ μέδουσες το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι λουόμενοι πήγαν για μπάνιο. Εδώ και αρκετές ημέρες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο είδος έχει εξαπλωθεί, παραμένει στα βαθιά και ανάλογα με τα ρεύματα και τη φορά των ανέμων βγαίνουν σε παραλίες.

Η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα -εξέλιξη που ευνοεί την αναπαραγωγή της Pelagia noctiluca, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους- είναι ένας από τους παράγοντες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Η μείωση των φυσικών θηρευτών της μοβ μέδουσας είναι ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Ο ξιφίας και ο τόνος είναι τα μεγάλα πελαγικά ψάρια που έχουν στο «διαιτολόγιό» τους τις μοβ μέδουσες.

Επίσης, ένας βασικός θηρευτής είναι και η θαλάσσια χελώνα. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μοβ μέδουσα και τις παραλίες σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Διαβάστε περισσότερα στο Greenagenda.