Skip to main content

THALLON: Το αγουρέλαιο με ισχυρισμό υγείας από τη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης και ο Ανδρέας Τσικούρης παράγουν το αγουρέλαιο περιορισμένης σοδειάς THALLON υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

Τα αδέρφια Δημήτρης και Ανδρέας Τσικούρης μεγάλωσαν στην Ορμύλια Χαλκιδικής, σε μια περιοχή όπου η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί παράδοση πολλών χρόνων. Από μικρά παιδιά έζησαν από κοντά την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την ελαιοποίηση και έμαθαν να εκτιμούν το πολύτιμο για την υγεία ελαιόλαδο. Οι παιδικές αναμνήσεις με την πάροδο του χρόνου μεταμορφώθηκαν σε εμπειρία, η οποία σε συνδυασμό με το όραμά τους να παράξουν το δικό τους ελαιόλαδο, γέννησε το αγουρέλαιο THALLON, όπως ονομάζεται στα αρχαία ελληνικά το νέο, αγνό βλασταράκι της ελιάς.

Το THALLON είναι ένα αγουρέλαιο υψηλής ποιότητας που παράγεται από την ποικιλία ‘’ΠΟΠ Χοντροελιά Χαλκιδικής’’ και συνδυάζει τρία στοιχεία: γεύση, ισχυρισμό υγείας και premium συσκευασία.

Ο ιδιαίτερος τρόπος παραγωγής του THALLON  ξεκινάει από την προσεγμένη με οργανική διαχείριση της καλλιέργειας στους ελαιώνες των αδερφών Τσικούρη στην Ορμύλια. Η περίοδος συγκομιδής επιλέγεται με στόχο την επίτευξη της μέγιστης συγκέντρωση πολυφαινόλων και της φρουτώδους γεύσης στο τελικό προϊόν.

Για αυτό και όπως λένε τα αδέρφια αποτελεί ένα από τα πολύ λίγα αγουρέλαια στην αγορά που είναι συγκεκριμένης και περιορισμένης σοδειάς και έχει ήδη αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς γευστικούς διαγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή, το THALLON είναι πλούσιο σε υγειοπροστατευτικές και θρεπτικές ουσίες που πιστοποιούνται από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής Αθηνών. Είναι ένα φυσικό προϊόν από άγουρες ελιές, που παράγεται μόνο με μηχανική μέθοδο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος  >27 βαθμούς και χωρίς την προσθήκη νερού. Είναι δηλαδή ένας φυσικός χυμός ελιάς, από φρέσκους και υγιείς καρπούς πρώιμης συγκομιδής, που παράγεται επίσης με πολύ χαμηλή απόδοση περίπου 10%.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες διαθέτει τον χαρακτηρισμό ισχυρισμού υγείας (health claim), σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 432/ 2012 του EFSA (European Food Safety Authority).

Διαθέτει έντονα φρουτώδη και συγχρόνως απαλή γεύση, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας του. Επίσης αφήνει μια ελαφρώς πικρή επίγευση και ένα μικρό κάψιμο στο λαιμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας στις ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη που έχουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Το THALLON διατίθεται σε γνωστά καταστήματα delicatessen και εστιατόρια, όπως και σε πεντάστερα ξενοδοχεία προάγοντας και βάζοντας γευστικά ένα λιθαράκι στον ελληνικό γαστρονομικό τουρισμό.