Skip to main content

Zero Waste: Το στοίχημα της Αγοράς Μοδιάνο για «μηδενικά απορρίμματα»

Το πρωτότυπο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην αγορά. Ανακύκλωση στο φουλ, οργανικά προς αξιοποίηση και τίποτα στον κάδο

Άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα η νέα Αγορά Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τους πολίτες και ήδη η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη, μετά και το pre-opening της Κυριακής για τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2022, που συγκέντρωσε πλήθος καλεσμένων.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά «πειράματα», για το οποίο ξεχωρίζει η νέα Αγορά Μοδιάνο, είναι η προσπάθεια που γίνεται από την πρώτη κιόλας μέρα να είναι ένας χώρος «μηδενικών απορριμμάτων» (zero waste).

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, στον οποίο πρωτοτυπεί η Αγορά Μοδιάνο και εφόσον πετύχει θα μπορέσει να αποτελέσει «πιλότο» για την εφαρμογή του ίδιου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην εστίαση, όπως στα Λαδάδικα και αλλού.

Θεσσαλονίκη: Η αναγεννημένη αγορά Μοδιάνο υποδέχεται τους πρώτους πελάτες της (φωτο+vid)

Το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της νέας Αγοράς Μοδιάνο είναι εντυπωσιακό. Όπως το περιέγραψε στη Voria.gr ο εμπνευστής του και διευθυντής λειτουργίας της «Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο», πρώην αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς, σε κάθε περίπτωση τα παραγόμενα απορρίμματα θα είναι ελαχιστοποιημένα στο μίνιμουμ, ενώ η ανακύκλωση είναι οργανωμένη έτσι ώστε να είναι καθολική στο χώρο.

Η οργανωτική δομή της αγοράς έχει προβλέψει ώστε να λειτουργεί δεματοποιητής και τέσσερα δωμάτια συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων. Με αυτή την υποδομή, αλλά και με ένα σύστημα διαχωρισμού και διαχείρισης το μεγάλο στοίχημα δεν είναι η επιτυχία της ανακύκλωσης (αυτή προοιωνίζεται δεδομένη), αλλά κυρίως ο περιορισμός αν όχι ο μηδενισμός των σύμμεικτων, δηλαδή κυρίως των οργανικών αποβλήτων.

«Ουσιαστικά η πρόθεσή μας, ο στόχος μας, είναι να φτάσουμε στο σημείο να μην πετάμε τίποτα στον πράσινο κάδο», επισήμανε ο κ. Παππάς.

Η διαδικασία απαιτεί τη συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών καταστημάτων, όλων των εργαζόμενων, αλλά και των καταναλωτών – επισκεπτών της Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο.

«Για το χαρτί (χαρτοσυσκευασίες κτλ.) έχουμε προβλέψει πακετάρισμα, συμπίεση και ανακύκλωση. Το ίδιο για το πλαστικό, ενώ για το μέταλλο έχουμε συμπίεση και ανακύκλωση και για το γυαλί δυο 'καμπάνες' που λειτουργούν στην Ερμού και τη Β. Ηρακλείου, όπου γίνεται η συλλογή και ακολούθως οδηγούνται για ανακύκλωση. Άρα τα τέσσερα βασικά ρεύματα της ανακύκλωσης για τους καταστηματάρχες και όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι δρομολογημένα. Από εκεί και πέρα έχουμε τοποθετήσει μικρούς κάδους ανακύκλωσης, επίσης με διαχωρισμό για να συλλέγουμε τη λοιπή ανακύκλωση από τους επισκέπτες της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

Το στοίχημα κυρίως είναι τα οργανικά απόβλητα, που σε μια αγορά τροφίμων και εστίασης είναι λογικό να είναι αυξημένα σε ποσότητες.

Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς, «στον ακάλυπτο χώρο της Β. Ηρακλείου έχουμε ένα πρότυπο ψυγείο, όπου με ειδικές παλέτες παραλαμβάνουμε όλα τα οργανικά απόβλητα, καλά συσκευασμένα. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί σε όλους όσοι παράγουν τέτοια απόβλητα, ειδικά τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα μανάβικα κτλ. Τα συγκεκριμένα απόβλητα θα συσκευάζονται σε μαύρες σακούλες και θα τοποθετούνται στο ψυγείο. Όταν συγκεντρώνονται επαρκείς ποσότητες θα παραλαμβάνονται από ειδική εταιρία, με την οποία ήδη έχουμε συνάψει σύμβαση, η οποία θα τα παραλαμβάνει προς αξιοποίηση. Η αξιοποίηση έχει να κάνει με την παραγωγή βιοαερίου ή ζωοτροφών για παράδειγμα. Μάλιστα, φροντίσαμε ώστε σε συγκεκριμένα καταστήματα ήδη να υπάρχει και ο μπλε και ο καφέ κάδος, για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απόβλητα αντιστοίχως, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευκολία, να συλλέγονται από τα καταστήματα τα ανακυκλώσιμα, να οδηγούνται στο υπόγειο, να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται, ενώ τα οργανικά θα μπαίνουν στο ψυγείο. Το τελικό κλάσμα των σύμμεικτων που θα μείνει, ό,τι δηλαδή θα πρέπει να πάει στον καφέ κάδο και να οδηγηθεί στον ΧΥΤΑ, θέλουμε να είναι ελάχιστο έως μηδενικό».

Σημαντική παράμετρος του συστήματος είναι το κόστος. Είτε αυτό αφορά στην ίδια την Αγορά, είτε στους καταστηματάρχες. Το ισοζύγιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μπορεί να είναι επίσης μηδενικού κόστους ή σωστότερα η σχέση δαπάνης – οφέλους να είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά...

Η εταιρεία διαχείρισης της Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο, πέρα από το κόστος της συγκεκριμένης υποδομής για τα απόβλητα, έχει το διαρκές μισθολογικό κόστος όσων εργάζονται στο συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει το μισθολογικό κόστος.

«Τα ποσοτικά στοιχεία της όλης διαδικασίας θα τα δούμε στην πορεία με τη λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, εμείς έχουμε βάλει ως στόχο να μην πετάμε τίποτα ή ελάχιστες ποσότητες στον πράσινο κάδο. Η τεχνογνωσία για να στηθεί αυτό το σύστημα υπήρχε από τα χρόνια που ήμουν αντιδήμαρχος. Προέκυψε από όλους τους σχεδιασμούς που κάναμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης για την αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί μπορούν να γίνουν πράξη και να έχουμε ως αποτέλεσμα μια πιο καθαρή πόλη», σημείωσε ο κ. Παππάς.