Skip to main content

Θαπατέρο: Εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Ο Iσπανός πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει την περίοδο αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών υπήρχε ένα γενικό συναίσθημα υποστήριξης προ
Ο Iσπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο οποίος προεδρεύει την περίοδο αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το δημόσιο έλλειμμα.

«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση. Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου», δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais. Κατά την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων «υπήρχε ένα γενικό συναίσθημα υποστήριξης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, μια «αλληλεγγύη απαιτητική αλλά λογική, είναι αναγκαία», σημειώνει ο Θαπατέρο. «Το κάνουμε αυτό με το ενδιαφέρον της αλληλεγγύης, αλλά και για το ευρωπαϊκό συμφέρον και το συμφέρον του ευρώ».

Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, που επίσης επικρίθηκε το Δεκέμβριο από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors (S & P), ο κ. Θαπατέρο εκτίμησε ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η χώρα δανείζεται «με λογικά επιτόκια» και έχει «μια ισχυρή βούληση για τη διόρθωση του ελλείμματος». «Η Ισπανία έχει ένα χρέος ακόμη χαμηλό, ακόμη και αν αυξάνεται και αν πρέπει να το ελέγξουμε, 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν τα στοιχεία για να είμαστε ήσυχοι», εκτιμά ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Θαπτέρο θεωρεί επίσης «λογικό» τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ελήφθησαν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να διατηρηθούν «για όλο το 2010». Όμως, παράλληλα, μια «μεθοδευμένη απόσυρση» των μέτρων αυτών θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος, προσθέτει ο Ισπανός πρωθυπουργό