Skip to main content

Θαπατέρο όπως...Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Λ.Θαπατέρο κάλεσε τα κόμματα να ενωθούν έναντι της οικονομικής κρίσης, που διέρχεται η χώρα, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση τού ζήτησε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές ή
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν έναντι της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση τού ζήτησε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές ή να αλλάξει την πολιτική του.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις «δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε ο Θαπατέρο στη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο για την οικονομία και δεσμεύθηκε να δημιουργήσει μια κυβερνητική επιτροπή η οποία θα επιδιώξει να υπάρξει κοινοβουλευτική συναίνεση εντός δύο μηνών.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω φόβων για την ισπανική οικονομία. Η παγκόσμια κρίση έπληξε σκληρά την Ισπανία μετά την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα της.

Ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει «έλλειμμα προσανατολισμού» και ηγεσίας.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος φέρεται ότι επιδιώκει ένα κρατικό σύμφωνο μεταξύ των κομμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όμως ο Ραχόι δηλώνει πως το Λαϊκό Κόμμα του (PP) θα ενταχθεί στο σύμφωνο μόνον αν η κυβέρνηση βελτιώσει την πολιτική διαχείριση που ασκεί.

Η ανεργία ανέρχεται στην Ισπανία σε 19%, διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της φτάνει το 11,4% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και η ανεργία θα μειωθεί στο τέλος του 2010. Ωστόσο διεθνείς αναλυτές έχουν δηλώσει πως η Ισπανία μπορεί να μην βγει από τη ύφεση πριν από το 2011.

Στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, βιομηχανικές πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προηγούμενη υπόσχεσή του να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ ως το 2013.