Skip to main content

The Greek Stitch: Μια μαθηματικός από τη Θεσσαλονίκη μάς μαθαίνει κέντημα

Η The Greek Stitch της Υλένιας Ορφανίδου διαθέτει kit κεντήματος που περιλαμβάνουν τα πάντα για το κέντημα, από βελόνες και κλωστές μέχρι εγχειρίδιο.

Οι βελονιές της κρύβουν μια βαθιά μαθηματική γνώση, αλλά κυρίως την επιθυμία της για μια καθημερινότητα πιο αργή, με ρυθμούς που θα επιτρέπουν την ηρεμία και την απόλαυση της στιγμής. Η 28χρονη Υλένια Ορφανίδου, με σπουδές μαθηματικών και επαγγελματική ενασχόληση με την ανάλυση δεδομένων, αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω και να ασχοληθεί με το κέντημα, δημιουργώντας την The Greek Stitch (ελληνική βελονιά). Στόχος της ήταν να μοιραστεί με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα τα μυστικά του κεντήματος και να τα βάλει στη διαδικασία να ανακαλύψουν τη μαγεία του, ακόμα κι αν δεν είχαν πότε στο παρελθόν πιάσει βελόνα.

Η The Greek Stitch, που ιδρύθηκε το 2021, διαθέτει στην αγορά kit κεντήματος, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα για κάποιον που θέλει να αρχίσει να κεντά, από το τελάρο και το τυπωμένο σχέδιο πάνω στο ύφασμα μέχρι τις κλωστές, τις βελόνες και, το σημαντικότερο, ένα εγχειρίδιο με όλα τα βήματα για το πώς να κεντήσει ακόμα και ένας αρχάριος. Φράσεις, λουλούδια και άλλα σχέδια, τα οποία ζωγραφίζει η Υλένια, είναι μερικά από τα θέματα στους καμβάδες της The Greek Stitch, που δίνουν μια σύγχρονη οπτική σε παραδοσιακά θέματα. Η 28χρονη μάλιστα έχει ήδη παραδώσει κάποια διαδικτυακά μαθήματα σε ενδιαφερόμενους, ενώ όσο τα πράγματα ανοίγουν από πλευράς πανδημίας σκέφτεται τα μαθήματα αυτά να γίνουν και δια ζώσης, καθώς διαπιστώνει μεγάλη ζήτηση. Τα μαθηματικά την έχουν βοηθήσει πολύ στο επιχειρηματικό της αυτό εγχείρημα, αφού την έχουν διδάξει να σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο για την επίλυση προβλημάτων.

«Το κέντημα, πέραν του ότι μου άλλαξε επαγγελματική πορεία, με έβαλε και σε μια άλλη φιλοσοφία, στο πώς να ζούμε πιο αργά, πώς να ρίχνουμε ρυθμούς» εξηγεί.

Η Φρανκφούρτη, οι κρίσεις πανικού και το κέντημα

Η Υλένια Ορφανίδου σπούδασε μαθηματικά στο ΑΠΘ με το μυαλό της στην ακαδημαϊκή καριέρα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της έφυγε για τη Φρανκφούρτη, προκειμένου να κάνει ένα διδακτορικό στα οικονομικά. Εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε. Το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και καθόλου φιλικό, η πόλη σκληρή, όπως λέει στη Voria, και η κοινωνικοποίηση περιορισμένη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πίεση και το άγχος των σπουδών προκάλεσαν στη νεαρή Θεσσαλονικιά κρίσεις πανικού. Έτσι, η Υλένια άρχισε να ψάχνει τρόπους χαλάρωσης και εκτόνωσης και μετά από μια μικρή αναζήτηση, που την οδήγησε αρχικά στο πλέξιμο, το οποίο δεν την ικανοποίησε, δοκίμασε τις πρώτες της βελονιές και μαγεύτηκε. Ξεκίνησε με σταυροβελονιά και άρχισε να κεντά αδιάκοπα, ακόμα και μέσα στα αεροπλάνα με τα οποία μετακινούνταν μεταξύ Ελλάδας και Φρανκφούρτης.

Κάποια στιγμή αποφάσισε να αφήσει το διδακτορικό και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε για μια διετία ως αναλύτρια δεδομένων, ενώ κεντούσε παράλληλα, δημιουργώντας μάλιστα τα δικά της σχέδια, με έμπνευση από τη ζωγραφική που ανέκαθεν της άρεσε. Είχε δημιουργήσει δε και μια σελίδα στο Instagram για να δείχνει τα σχέδια και τα κεντήματά της και διαπίστωσε ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική, αλλά και ότι πολλά υλικά που χρησιμοποιούσε δεν υπήρχαν στην ελληνική αγορά και σίγουρα όχι κάποιο ολοκληρωμένο kit κεντήματος. Εν τω μεταξύ η δουλειά της ως αναλύτρια δεδομένων δεν έδειχνε να την ικανοποιεί, ενέσκηψε στο ενδιάμεσο και η πανδημία που έκλεισε όλον τον κόσμο σπίτι και η Υλένια αποφάσισε να παραιτηθεί και να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το κέντημα και τη δημιουργία ενός kit για το κοινό.

«Το κέντημα είναι παρεξηγημένο, γιατί έχει συνδεθεί με έναν άλλο ρόλο της γυναίκας, πιο παραδοσιακό. Εγώ θέλησα να το αποκαταστήσω και να συνδυάσω το παραδοσιακό με το σύγχρονο, αλλά και να κάνω και τους άνδρες να ενδιαφερθούν γι’ αυτό» λέει η 28χρονη. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ασχολία πολύ χαλαρωτική, χάριν της επανάληψης που σε αναγκάζει να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις και να μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργική, καθώς φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου. Είναι δε πολύ εύκολο, ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία.