Skip to main content

«THE Lymphedema Clinic»: Η ολοκληρωμένη κλινική λεμφοιδήματος

Η ομάδα της «THE Lymphedema Clinic» εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, του λιποιδήματος και των σπάνιων νοσημάτων του λεμφικού ιστού.

Είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική κλινική λεμφοιδήματος στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που αντιμετωπίζει συνολικά με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους τους ασθενείς με νοσήματα του λεμφικού ιστού.

Η ομάδα της «THE Lymphedema Clinic» εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, του λιποιδήματος και των σπάνιων νοσημάτων του λεμφικού ιστού, ενώ την τελευταία πενταετία έχει δώσει λύση σε περισσότερους από 200 ασθενείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη με αυτές τις παθήσεις.  

Η «THE Lymphedema Clinic» ιδρύθηκε πριν από περίπου μια πενταετία και σύντομα εξελίχθηκε σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, χάρη στην υψηλή εξειδίκευση και την μεγάλη εμπειρία της επιστημονικής ομάδας. Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Δρ Δημήτρης Διονυσίου*, μετά την εξειδίκευση που έλαβε στη Γαλλία από τη γιατρό Becker, για τη χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, εφάρμοσε με τους συνεργάτες του το 2011, την πρώτη μεταμόσχευση λεμφαδένων στην Ελλάδα. Η μεταμόσχευση λεμφαδένων αποτελεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, την κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος. Από το 2011 και μετά συνεχίστηκαν να εφαρμόζονται και να εξελίσσονται οι χειρουργικές τεχνικές με μεγάλη επιτυχία σε πολλούς ασθενείς, ενώ αργότερα ξεκίνησαν οι συνεργασίες με φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους και ψυχολόγους, όπου προέκυψε η ιδέα μιας οργανωμένης κλινικής που να συγκεντρώνει όλες τις ειδικότητες σε ένα χώρο.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Διονυσίου, «η ανάγκη για συνολική και ταυτόχρονη προσφορά των παροχών υγείας στους ασθενείς με λεμφοίδημα, έκανε το όνειρό μας πραγματικότητα και πρόσφατα μετεγκατασταθήκαμε σε νέο αυτόνομο κτίριο, σε κομβικό σημείο της Θεσσαλονίκης». Στο νέο χώρο της «THE Lymphedema Clinic», παρέχεται η δυνατότητα για τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις, τη σύσταση της κατάλληλης συντηρητικής ή χειρουργικής θεραπείας, την τακτική παρακολούθηση από ιατρούς, ψυχολόγο και διαιτολόγο, την εφαρμογή θεραπειών λεμφικής παροχέτευσης σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του λεμφικού συστήματος, καθώς και την καθοδήγηση για επιλογή των κατάλληλων συμπιεστικών ενδυμάτων.



«Η αγάπη για την επιστήμη μας, η συνεχής εκπαίδευση και η συνεργασία μας με τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και Αμερικής μάς έχει οδηγήσει στην επίτευξη των υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας παγκοσμίως στη θεραπεία του λεμφοιδήματος, ανάλογα με την αιτιολογία και το στάδιο της νόσου», αναλύει ο Δρ. Διονυσίου, τονίζοντας πως στόχος της κλινικής είναι μια οριστική και μόνιμη θεραπεία στους ασθενείς με λεμφοίδημα, που θα δημιουργήσει και μια νέα προοπτική στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι υπηρεσίες της THE Lymphedema Clinic

Έχοντας σαν στόχο την οριστική θεραπεία του λεμφοιδήματος, οι υπηρεσίες της «THE Lymphedema Clinic» περιλαμβάνουν:

  • την ορθή διάγνωση του προβλήματος

  • την αποσυμφόρηση της λέμφου

  • τον έλεγχο του σωματικού βάρους

  • τη χειρουργική θεραπεία

  • τη συνέχιση των λεμφικών μαλάξεων με διατήρηση του αποτελέσματος

  • την ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

  • τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ιατρούς και φυσιοθεραπευτές

  • την οργάνωση εκδηλώσεων για ενημέρωση των ασθενών και του κοινού

Η πρωτοτυπία της αντιμετώπισης στη «THE Lymphedema Clinic» είναι η προσαρμογή της κατάλληλης θεραπείας στις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Οι χειρουργικές θεραπείες συνδυάζονται με τις συντηρητικές προκειμένου, σε πολλές περιπτώσεις, να επιτύχουν την πλήρη ίαση.

Η συντηρητική θεραπεία:

Η συντηρητική θεραπεία είναι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης λεμφικής παροχέτευσης, της άσκησης, της ειδικής διατροφής, της ψυχολογικής υποστήριξης, των ομαδικών συγκεντρώσεων ενημέρωσης ασθενών και της καθοδήγησης στην επιλογή κατάλληλων συμπιεστικών ενδυμάτων.

Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε κάθε συνεδρία είναι 2-3 ώρες. Κάθε ασθενής μετά την ιατρική εξέταση, συνεχίζει με ειδικές ασκήσεις yoga και pilates. Ακολουθούν οι χειρομαλάξεις και οι μαλάξεις σε αεροθαλάμους συμπίεσης στο χώρο λεμφικής παροχέτευσης, ενώ η θεραπεία ολοκληρώνεται με περίδεση ή εφαρμογή συμπιεστικού ενδύματος.

Η διαιτολόγος και η ψυχολόγος εξετάζουν και παρακολουθούν τους ασθενείς σε τακτικά ραντεβού.

Η χειρουργική θεραπεία:

Οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις του λεμφικού ιστού έχουν αποδείξει τα πλεονεκτήματά τους στην αντιμετώπιση και θεραπεία του λεμφοιδήματος. Ο στόχος αυτών των επεμβάσεων είναι η οριστική θεραπεία της χρόνιας και ανίατης μέχρι πρότινος ασθένειας. Συγκεκριμένα:

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων αποτελεί την πιο λογική μέθοδο αντιμετώπισης, αφού αποκαθιστά τους λεμφαδένες που απουσιάζουν με όμοιους υγιείς και λειτουργικούς λεμφαδένες. Αμέσως μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων, παρατηρείται αναγέννηση λεμφαγγείων και σταδιακή μείωση του λεμφοιδήματος.

Νέα θεραπεία με χρήση πλέγματος κολλαγόνου, είναι μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την ενίσχυση της λεμφαγγειογένεσης. Το πλέγμα κολλαγόνου έχει τη μορφή νήματος και τοποθετείται εύκολα κάτω από το δέρμα.

Άλλες χειρουργικές θεραπείες που εφαρμόζονται από την ομάδα της «THE Lymphedema Clinic» είναι τόσο οι λεμφοφλεβικές αναστομώσεις, κατά τις οποίες δημιουργούνται μικροχειρουργικές «παρακάμψεις» κατευθύνοντας τη λέμφο από τα λεμφαγγεία στις φλέβες, όσο και η λιπεκτομή, κατά την οποία μέσα από μικρές οπές 5 χιλιοστών αφαιρείται μεγάλη ποσότητα λίπους που πάσχει.  

Η αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας βασίζεται στη σωστή προετοιμασία των ασθενών με συντηρητικές μεθόδους καθώς και στη διατήρηση του αποτελέσματος μετά την επέμβαση.

Η πληρότητα των υπηρεσιών της «THE Lymphedema Clinic» στη θεραπεία του λεμφοιδήματος έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται στον ασθενή ό,τι χρειάζεται πριν και μετά την επέμβαση. «Θεωρούμε ότι το λεμφοίδημα μπορεί να θεραπευθεί οριστικά. Επενδύουμε στην ομαδική μας γνώση, προσφέρουμε χρόνο και αφοσιωνόμαστε στο πρόβλημα κάθε ασθενή ξεχωριστά» αναφέρει ο Δρ. Δημήτρης Διονυσίου.

*Ο Δρ. Δημήτρης Διονυσίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της «THE Lymphedema Clinic».



THE Lymphedema Clinic

Κανελλοπούλου 1

1ος όροφος

54249, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 3000 77

e: lymphedemacure-europe@gmail.com

https://lymphedema-cure.com