Skip to main content

The People’s Trust: 30 επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας ωφελήθηκαν στη 2ετία

Με την οικονομική του αρωγή στην περιοχή, ύψους 250.000 ευρώ, δημιουργήθηκαν 60 νέες θέσεις εργασίας-Στροφή στο ψηφιακό επιχειρείν μέσα στην καραντίνα

Τον Σεπτέμβριο κλείνει δύο χρόνια παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και σε αυτό το διάστημα κατάφερε με την οικονομική του υποστήριξη, ύψους 250.000 ευρώ, να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα 30 επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία 60 νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, o μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People’s Trust με έδρα την Αθήνα –στον οποίο ιδρυτικός δωρητής και βασικός υποστηρικτής είναι το Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη- δεχόταν αιτήσεις από φερέλπιδες επιχειρηματίες ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αφού η δίψα για το επιχειρείν μπορεί να περιορίστηκε, δεν έσβησε όμως ούτε στιγμή. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι νέες συνθήκες έφεραν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη δημιουργίας e-shops, για τα οποία ενδιαφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown οι αιτούντες. Μάλιστα, μετά την καραντίνα οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να προσαρμόζουν τα business plan τους, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown κι ακόμα κι αν δεν το έκαναν, το The People’s Trust ήταν εκεί για να τους προετοιμάσει για όλες τις πιθανότητες. 

Ο οργανισμός The People’s Trust, που μετρά συνολικά τέσσερα χρόνια ζωής, ξεκινώντας τις δράσεις του από την Αττική προτού επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει οικονομική υποστήριξη έως 10.000 ευρώ είτε σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση είτε σε υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν, αλλά δυσκολεύονται να βρουν πρόσβαση σε άλλες μορφές χρηματοδότησης.

 

Ακολουθώντας το όνειρό τους

Στη διετή του λειτουργία, το γραφείο Θεσσαλονίκης του οργανισμού έλαβε συνολικά πάνω από 300 αιτήσεις, εκ των οποίων ενέκρινε τις 30, με το ποσό που εκταμιεύθηκε να φτάνει τις 250.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο ατομικές και κάποιες ΙΚΕ, μεταξύ των οποίων οικοτεχνίες με αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μικρές μεταποιητικές, εταιρείες παροχής υπηρεσιών (καφεστίαση, υπηρεσίες αισθητικής κτλ) και τεχνολογικές. Ο μέσος όρος ηλικίας των ωφελούμενων ήταν 39 ετών, με το 58% να είναι άντρες και το 42% γυναίκες. Οι περισσότεροι μάλιστα διέπονταν από ένα κοινό χαρακτηριστικό: η υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας ήταν όνειρο ζωής γι’ αυτούς και ο ενθουσιασμός τους περίσσευε. Πολλοί δε δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το επιχειρείν, αποδεικνύοντας πως τελικά μπορεί επιχειρηματίας να γίνεσαι και να μην γεννιέσαι μόνο. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο επίσης είναι πως το ποσοστό βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν ξεπερνά το 92%.

Βασική προτεραιότητα για τον οργανισμό στην επιλογή των ωφελούμενων ήταν από την πρώτη στιγμή, πέρα από τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου, το κατά πόσο θα δημιουργούσαν έστω και μία νέα θέση εργασίας. Μεταξύ των παραμέτρων που επίσης συνεκτιμώνται είναι το πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα, αλλά και η οικονομική κατάσταση του αιτούντα, ενώ δίνεται βαρύτητα στο να είναι θετικό ή τουλάχιστον ουδέτερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρηματικών τους δράσεων.

«Είμαστε ικανοποιημένοι και συνεχίζουμε. Μέσω της κάθε χρηματοδότησης πετύχαμε να δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, η τόνωση της απασχόλησης αποτελεί καταστατικό στόχο του οργανισμού» λέει στη Voria.gr ο business development officer και υπεύθυνος του γραφείου Θεσσαλονίκης του The People’s Trust, Γιάννης Κουρτίδης.

 

Γιάννης Κουρτίδης

 

 

Και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης

Πέραν των οικονομικών ενισχύσεων (που μπορεί να πάρουν και τη μορφή άτοκων δανείων, ανάλογα με την περίπτωση), ο οργανισμός προσφέρει και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο εθελοντών και μεντόρων που βοηθούν τους ωφελούμενους όπου υπάρχει κενό εμπειρίας.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τη Βόρεια Ελλάδα ακόμα περισσότερο. Αν και η πλειονότητα των ωφελούμενων στην περιοχή είναι από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει γραφείο του οργανισμού, παρακολουθούμε πού αναπτύσσεται έντονη ζήτηση. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε πιλοτικά δράσεις στην Ημαθία και στο Κιλκίς. Μάλιστα η πρώτη πιλοτική μας δράση εκτός Θεσσαλονίκης αφορούσε τη Βέροια» λέει ο Γιάννης Κουρτίδης.

Ο οργανισμός The People’s Trust στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του έχει δεχθεί συνολικά πάνω από 2000 αιτήσεις, ωφελώντας με χρηματοδοτήσεις ύψους 2,2 εκατ.ευρώ περισσότερες από 270 επιχειρήσεις. Μάλιστα, μέσω αυτής της οικονομικής αρωγής έγινε εφικτή η δημιουργία άνω των 600 νέων θέσεων εργασίας.