Skip to main content

Θεαγένειο: Έκκληση για αίμα - Κίνδυνος να αναβληθούν χειρουργεία

Τα ψυγεία μας είναι στην κυριολεξία άδεια, αναφέρει η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Θεαγενείου, Άννα Λαζαρίδου.

Σημαντικές ελλείψεις σε αίμα αντιμετωπίζει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι καθημερινές ανάγκες είναι μεγάλες, αφού γίνονται χειρουργεία και μεταγγίσεις σε ασθενείς. Το νοσοκομείο κάνει έκκληση για αίμα προς τους εθελοντές αιμοδότες.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις γιορτές, που δεν έχουμε εξορμίσεις λόγω των εορτών. Συνεχίστηκε λόγω της κακοκαιρίας και των πολλών ιώσεων, που αποτρέπουν τον κόσμο να έρθει, είτε εμείς τους απορρίπτουμε. Πάντα υπάρχει πρόβλημα μετά τα Χριστούγεννα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά φέτος το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο», ανέφερε η συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Θεαγενείου, Άννα Λαζαρίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ-3 και την εκπομπή «Καθημερινά και απλά».

Μάλιστα, όπως τονίζει η ίδια, οι ανάγκες του Θεαγενείου δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσοκομεία και πρέπει «οι αιμοδότες να αιμοδοτήσουν απευθείας στο δικό μας νοσοκομείο, γιατί τα ψυγεία μας είναι στην κυριολεξία άδεια».

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάποιο περιστατικό, που να μην μπορεί να καλυφθεί, ωστόσο, αναγκαζόμαστε να λέμε στους συγγενείς 'πρέπει να δώσετε αίμα', γιατί αλλιώς θα αναβληθεί το χειρουργείο σας», σημειώνει η κ. Λαζαρίδου.

Οι ανάγκες για αίμα στο Θεαγένειο, σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, ανέρχονται σε 50 μονάδες ημερησίως, δηλαδή σε 18.250 μονάδες ετησίως, και καλύπτονται από την αιμοδοσία εθελοντών ή συγγενών των ασθενών ή από άλλα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα των τακτικών εξορμήσεων του Θεαγενείου περιλαμβάνει αιμοδοσίες δύο φορές μέσα στην εβδομάδα και όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου.

Εν τω μεταξύ, τις ίδιες ελλείψεις αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τις αιμοδοσίες 14 νοσοκομείων, τα αποθέματα αίματος ανέρχονται μόνο στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των «καλών» ημερών, τονίζει η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη.

Η κ. Ματάμη απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, εφόσον δεν έχουν κάποια ίωση και προσέλθουν στο πλησιέστερο σε αυτούς νοσοκομείο και να δώσουν αίμα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.