Skip to main content

Θεαματική η βελτίωση των δεικτών της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Στον κεντρικό δήμο τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σχεδόν στα μισά μέσα σε μια εβδομάδα και οι νοσηλείες. Ανάλογη βελτίωση σε όλους τους δήμους.

Η ελαχιστοποίηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον εμφανής και θεαματική. Ως προάγγελος του καλοκαιριού που άρχισε, η τεράστια πτώση των κρουσμάτων και κυρίως τα μετρημένα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, τα μηνύματα για ένα ελεύθερο διάστημα, τουλάχιστον τους θερμούς μήνες, είναι αισιόδοξα.

Ειδικά για εκείνους που θα ταξιδέψουν για τις διακοπές τους και βέβαια για όλους τους ανθρώπους του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κτλ.

Τη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας στους επιδημιολογικούς δείκτες ακολούθησε νέα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί δήμοι είναι πλέον με το μίνιμουμ των ενεργών κρουσμάτων και από το Πάσχα μέχρι σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια σαφή και διαρκή αποκλιμάκωση.

Σε όλη τη διάρκεια του τρίτου κύματος, που η Voria, παρακολούθησε τακτικά και σε εβδομαδιαία βάση την πορεία ενεργών κρουσμάτων και νοσηλειών ανά δήμο, αποδείχτηκε πως το προσεχτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η ενσυνείδητη τήρηση των μέτρων από πολίτες και επαγγελματίες, τα πολλά rapid και self test και προφανώς η καλή πορεία των εμβολιασμών, οδήγησαν σε μια καλή έναρξη καλοκαιριού και σε μια καλύτερη συνέχεια, με ταχεία πλέον απαλλαγή από τον κορωνοϊό.

Προφανώς και ο ιός δεν έχει φύγει, προφανώς και συνεχίζουν να καταγράφονται νέα κρούσματα, προφανώς και δεν έχουμε διαφύγει τους κινδύνους. Ωστόσο, πλέον στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέγεθος της απειλής που υφίστατο πριν από δυο μήνες.

Οι δήμοι πήραν ανάσα και έδειξαν στάση ευθύνης στο σύνολό τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν σταματήσει να διενεργούν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διαρκή τεστ. Όμως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πλέον το ποσοστό των ενεργών κρουσμάτων επί του πληθυσμού ανά δήμο είναι πολύ μικρό, έως αμελητέο. Απομένει πλέον να δούμε εάν υπάρξει κάποια επιρροή λόγω του τουρισμού, που αρχίζει έστω και δειλά να αυξάνεται, και λόγω της περαιτέρω χαλάρωσης μέτρων (γυμναστήρια, εστίαση, μάσκες σε εξωτερικούς χώρους κτλ.).

Επειδή, λόγω μεγέθους τον τόνο τον δίνει ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης, που συνήθως καταγράφει όσα ενεργά κρούσματα καταγράφουν όλοι οι άλλοι δήμοι μαζί, όπως και νοσηλείες, έχει αξία να δούμε πλέον τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα είναι μόλις 203 και από αυτά νοσηλεύονται 61 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν 359 και σε νοσοκομείο ήταν τα 80. Η βελτίωση είναι θεαματική.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους 13 δήμους. Ανατολικά για παράδειγμα ο δήμος Θέρμης αυτή την εβδομάδα καταγράφει μείωση περίπου 40% στα ενεργά κρούσματα, τα οποία είναι μόλις 17 και από αυτά μόνο δύο νοσηλεύονται. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Θέρμης ήταν 28 και οι νοσηλείες πέντε.

Δυτικά, στον δήμο Παύλου Μελά καταγράφεται νέα βελτίωση των δεικτών. Τα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα είναι 30 κι από αυτά σε νοσηλεία είναι τα εννέα.

Στην περιφέρεια του νομού, στον δήμο Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα έπεσαν στα 13 κι από αυτά σε νοσηλεία είναι τα επτά. Η βελτίωση είναι θεαματική αν κάποιος αναλογιστεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα (όπως και για αρκετές εβδομάδες πριν) τα ενεργά κρούσματα ήταν στα 42 και οι νοσηλείες εννέα.