Skip to main content

ΑΠΘ: Μέτρα για τη φύλαξη του campus από τον νέο πρύτανη (vid)

Ο Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρακτική των ξένων πανεπιστημίων όπου γίνεται έλεγχος των εισερχομένων, ακόμα και των επισκεπτών.

Αποφασισμένος να λύσει μια και καλή το ζήτημα της παραβατικότητας εντός του campus του πανεπιστημίου δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της Δημοτικής Τηλεόρασης, αναφέρθηκε στους περιορισμούς που θέτει στις πρυτανικές αρχές η κείμενη νομοθεσία για το άσυλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλω να ελπίζω ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα θα αλλάξει, όχι γιατί πρέπει να αλλάξει αλλά για την ουσία».

Όπως είπε μάλιστα «άσυλο για μένα είναι τρία πράγματα, η ακαδημαϊκή μας ελευθερία, η προσωπική μας ασφάλεια και η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας», ενώ χαρακτήρισε μειοψηφίες τις ομάδες που δεν επίτρεψαν πρόσφατα τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Συγκλήτου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πανεπιστήμιο πρέπει να εξασκήσει και τη ρυθμιστική και την πειθαρχική του ιδιότητα».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο συμβάν με τον καθηγητή που χειροδίκησε κατά διαμαρτυρόμενου νέου, λέγοντας ότι πρόκειται «για έναν εκλεκτό συνάδελφο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε εκείνη την περίπτωση οι πρυτανικές αρχές δεν έπρεπε να ενημερώσουν απλά τις αστυνομικές αλλά «να ζητήσουν και δράση».

Στην ερώτηση σχετικά με το πως θα καταφέρει επί πρυτανείας του να αποτρέψει τελικά την εκτεταμένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα εντός του χώρου του πανεπιστημίου είπε πως «σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, ακόμα και για επίσκεψη σε έναν δικό σου άνθρωπο που εργάζεται εκεί, δίνεις ένα στοιχείο αναγνώρισης και μπορείς να πας οπουδήποτε. Θα τα δούμε και αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά βάζοντας στην ατζέντα το θέμα εισόδου στο ΑΠΘ με την επίδειξη φοιτητικής ή αστυνομικής ταυτότητας ή κάποιου άλλου στοιχείου αναγνώρισης. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να πάρει αποφάσεις και δεν θα αφήνει ζητήματα να χρονίζουν «στο όνομα της όποιας εν τω βάθει συζήτησης».