Skip to main content

Θέμα ημερών η θέση σε αργία των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη

Προς νέα αναβολή η δίκη για τα διαβόητα 45αρια που έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα - Το κατηγορητήριο και οι περιοριστικοί όροι

Ζήτημα ολίγων ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η έκδοση απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) με την οποία θα τίθενται σε αργία ο Παναγιώτης και ο Διονύσης Ψωμιάδης οι οποίοι εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Όπως είχε γράψει ήδη από τις 22 Ιανουαρίου η Voria.gr, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΜΘ Γιάννης Σάββας είναι υποχρεωμένος, εντός δεκαημέρου από την ορκωμοσία των αδελφών Ψωμιάδη η οποία έγινε στις 26 Αυγούστου, να τους επιβάλει την ποινή της προσωρινής αργίας, καθώς συντρέχουν στα πρόσωπά τους και οι δύο προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο «Καλλικράτης» για να τεθεί ένας αιρετός σε αργία.
 
Με βάση τον «Καλλικράτη» «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Δηλαδή ο “Καλλικράτης” θέτει, ως αναγκαία την ταυτόχρονη εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: της παραπομπής σε δίκη, αλλά και της ισχύος περιοριστικών όρων κατά την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την επιβολή της αργίας.

Όπως είναι γνωστό, οι αδελφοί Ψωμιάδη μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τις βαρύτατες κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Το κατηγορητήριο

Ειδικότερα, οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται ότι:

1. Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.

2. Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.

Οι περιοριστικοί όροι

Επιπλέον, σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτές εν μέρει τις αιτήσεις που υπέβαλαν για άρση των περιοριστικών όρων, μειώνοντας απλώς από τις 100.000 στις 70.000 ευρώ το ύψος της εγγυοδοσίας.

Σε δήλωσή του προς τη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της ΑΔΜΘ Ηλίας Θεοδωρίδης ανέφερε ότι η ΑΔΜΘ ασχολείται με την υπόθεση και εντός των επόμενων ημερών θα εκδώσει τις νόμιμες αποφάσεις. Εξήγησε ότι έχει ζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο να στείλει όλα τα αναγκαία έγγραφα προκειμένου να κριθεί εάν για τους αδελφούς Ψωμιάδη συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις ώστε να τεθούν σε αργία. «Θέλουμε να δούμε εάν έχει αλλάξει κάτι είτε ως προς το παραπεμπτικό βούλευμα είτε ως προς τους περιοριστικούς όρους και μόλις λάβουμε τις απαντήσεις από την αρμόδια υπηρεσία τότε θα εκδώσουμε και εμείς την απόφασή μας χωρίς καμία καθυστέρηση» ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και εάν έχει υποβληθεί νέο αίτημα άρσης των περιοριστικών όρων εκ μέρους των αδελφών Ψωμιάδη και έχει ευδοκιμήσει, ακόμη και τότε επιβάλλεται η ποινή της αργίας καθώς το 2015 έγινε τροποποίηση στο συγκεκριμένο άρθρο του “Κλεισθένη” και πλέον προβλέπεται ότι: «Τυχόν μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

Τη Δευτέρα η δίκη, πάει ξανά για αναβολή

Η εκδίκαση της υπόθεσης για τα διαβόητα “45αρια” επρόκειτο να γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στις 21 του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά μετατέθηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή για την προσεχή Δευτέρα. Αίτημα αναβολής είχαν υποβάλλει τρεις εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και o Διονύσης Ψωμιάδης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να υποβληθεί και νέο αίτημα αναβολής εκ μέρους τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων. Πρόκειται για ένα διευθυντικό στέλεχος της πρώην νομαρχίας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και για τον Διονύση Ψωμιάδη ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα επικαλεστεί κώλυμα του συνηγόρου του, επίσης για λόγους υγείας.