Skip to main content

Θέμα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο θέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Μεταξύ των προβλημάτων σε σχέση με το Αιγαίο, περιλαμβάνεται και η κυριότητα νησίδων και βραχονησίδων σε αυτό, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο

Με μία προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θίγει το ζήτημα της κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και θέτει θέμα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζονται αναληθείς οι καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Αίσθηση προκαλεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν.