Skip to main content

Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο στόχος για 70% εμβολιαστική κάλυψη εντός καλοκαιριού

Ο γενικός γραμματέας της ΠΦΥ εκτίμησε πως με τα τωρινά δεδομένα θα φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα και τις αναμενόμενες δόσεις εμβολίων στη χώρα, είναι εφικτός ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού εντός του καλοκαιριού, εκτίμησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως έχουμε εισέλθει στην τρίτη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως είπε, η χώρα ξεπέρασε σήμερα τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμών και με δύο δόσεις, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 31%. Αντιστοίχως, όσοι οι εμβολιασμοί με μία δόση έφτασαν τα 4,5 εκατομμύρια, ήτοι το 43% του πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 85.000 άτομα, αριθμός που εκτιμάται πως έως το βράδυ θα φτάσει τα 110.000.

Αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων, ο γγ της ΠΦΥ παρέθεσε το εξής χρονοδιάγραμμα:

Pfizer: περισσότερο από 1.550.000 δόσεις τον Ιούλιο, με συνολικές παραδόσεις το τρίτο τρίμηνο στα 4.880.000 δόσεις
Moderna: 380.000 δόσεις
Johnson & Johnson: 152.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο

Σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των υγειονομικών στους εμβολιασμούς, κυμαίνονται ως εξής:

ΕΣΥ
Ιατρικό προσωπικό: 86%
Νοσηλευτικό προσωπικό: 69%
Λοιπό προσωπικό: 66%

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα
Ιατρικό προσωπικό: 91%
Νοσηλευτικό προσωπικό: 73%
Λοιπό προσωπικό: 70%

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού σε κοντινό χρονικό διάστημα και για τα mRNA εμβόλια.

Μειώνεται το χρονικό πρόστιμο για ακύρωση ή αλλαγή εμβολίων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο γγ της ΠΦΥ γνωστοποίησε πως στο εξής μειώνεται το χρονικό διάστημα σε έξι ημέρες που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού αν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερο από τρεις φορές.

Επίσης, από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει η διαδικασία στα ΚΕΠ για πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση στο εξωτερικό και οι οποίοι μπορούν να κατοχυρώσουν το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους και να κλείσουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, με το άνοιγμα όλων των εμβολίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από εδώ και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών για τις αδιάθετες δόσεις.

Τέλος, πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί θα ξαναλάβουν από σήμερα μήνυμα με ανανεωμένο ραντεβού.