Skip to main content

Θεμιστοκλέους: Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού

Για τον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα αλλά και τις δόσεις που αναμένει η χώρα από τις εταιρείες μίλησε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Για τις δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που αναμένει η Ελλάδα από τις εταιρείες, αυτές που έχει παραλάβει αλλά και τον ρυθμό των εμβολιασμών μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού για τον εμβολισμό στη χώρα, εκ των οποίων 245.000 αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 για τη δεύτερη δόση των εμβολίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας.

Στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα 100.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουν καταφθάσει 815.000 δόσεις. Παράλληλα μέχρι το τέλος Μαρτίου από την ίδια εταιρεία αναμένονται 1.315.000 δόσεις.

Για την AstraZeneca ανέφερε πως μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα έρθουν 310.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου ακόμη 330.000 δόσεις εμβολίων, ενώ από τη Moderna αναμένεται η χώρα να παραλάβει 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι 490 σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Ενώ για τον ρυθμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τόνισε πως αυτός εξαρτάται από τις παραδόσεις που θα έχει η χώρα, με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από τις εταιρείες να δείχνει πως μέχρι το καλοκαιρι θα έχει εμβολιάστει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Ξεπερνάμε καθημερινά τους 7.000 εμβολιασμούς, μέχρι το καλοκαίρι πιστεύουμε θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας και κυρίως οι πολίτες που είναι πιο ευπαθής και ευάλωτοι στον ιό, τόνισε χαρακτηριστικά.