Skip to main content

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών - Εν αναμονή γνωμοδότησης

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε το εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα θα έρθει στη χώρα μας μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών, όπως σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους η επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Pfizer. «Όμως το εμβόλιο για την ηλικιακή ομάδα δεν θα έρθει στη χώρα μας πριν τις 20 Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως «η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες».

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε: «Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την άποψη μας για τον εμβολιασμό των παιδιών».

«Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών , σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους. Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες. Γι' αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.