Skip to main content

Θεοχάρης: Προτεραιότητά μας η υγειονομική ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο ασφαλές άνοιγμα που έχει πρωτόκολλα συγκεκριμένα», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Για την Ελλάδα είναι πρώτη προτεραιότητα η υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των ανθρώπων που την επισκέπτονται, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο ασφαλές άνοιγμα που έχει πρωτόκολλα συγκεκριμένα. Φυσικά, αυτά τα πρωτόκολλα κάθε εβδομάδα, με την υγειονομική επιτροπή, θα τα συζητάμε, για να μπορούμε να τα βελτιώνουμε», είπε ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου των ξεναγών. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ξεναγοί έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα self-test για να μπορέσουν να μένουν ασφαλείς και να ελέγχονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Το περσινό άνοιγμα ήταν διαφήμιση για τη χώρα και οι μόνοι που είδατε δυσφήμιση ήσασταν εσείς», είπε ο Χάρης Θεοχάρης, που νωρίτερα είχε δεχθεί την κριτική της τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εσείς βλέπετε ανυπαρξία σχεδίου, ο παγκόσμιος οργανισμός για τον τουρισμό και τα ταξίδια, το World Travel and Tourism Council, μας βραβεύει ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο για τη διαχείριση του ανοίγματος του τουρισμού. Και δεν άκουσα μία σωστή λέξη από εσάς, ένα μπράβο για τη χώρα. Γιατί δεν βράβευσε εμένα, δεν βράβευσε το υπουργείο Τουρισμού, δεν βράβευσε ούτε καν τον πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βράβευσε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Βράβευσε την υπευθυνότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες τήρησαν τα πρωτόκολλα απαρέγκλιτα χωρίς να χρειάζονται βούρδουλα, χωρίς να χρειάζονται τον ελεγκτή, διότι νοιάζονται, διότι η χώρα μας είναι χώρα της φιλοξενίας και η φιλοξενία είναι το να νοιάζεσαι τον άλλον. Και αν άλλες χρονιές αυτό το νοιάξιμο ήταν ένα μαξιλάρι για να κάτσει πιο αναπαυτικά ή ήταν ένα κρύο ποτό για να ξεδιψάσει, φέτος το νοιάζομαι σημαίνει σκέφτομαι την υγεία του, τηρώ τους κανόνες, τηρώ όλες τις υποχρεώσεις».

Χωρίς απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους ξεναγούς, τα τουριστικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες, προσήλθε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, σχολίασε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε ότι ο υπουργός «πανηγύρισε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα του Τουρισμού, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να παρουσιάσει στη Βουλή, γι' ακόμη μία φορά, καθώς αρκείται στο "βλέποντας και κάνοντας". Επιχείρησε μάλιστα να πείσει πως η κατάσταση είναι ρόδινη την ώρα που οι ξεναγοί εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, καθώς τα φετινά πρωτόκολλα αποτελούν ταφόπλακα για τον περιηγητικό τουρισμό και από την άλλη μεριά προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενική στήριξη από την Πολιτεία».

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στο θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τα οποία εκδόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, «δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει πέρυσι και επιπλέον έχουν περιορισμένη διάρκεια, μόλις 10 ημερών μετά και τη σημερινή παράταση».

«Είχαμε την ελπίδα» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου, ότι «σήμερα θα είχατε δημοσιεύσει πρωτόκολλα που θα διόρθωναν τις αστοχίες που κοστίζουν στον ελληνικό τουρισμό, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Δυστυχώς, με την κυβέρνησή σας πεθαίνει μέχρι και η ελπίδα» σχολίασε. Το υπουργείο όφειλε να παρέμβει για την εφαρμογή ρεαλιστικών πρωτοκόλλων που θα εξασφαλίζουν την ομαλή ροή και επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν, είπε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.