Skip to main content

Θεοδωράκης: Μη θεωρείτε δεδομένη τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση

Μη θεωρείτε δεδομένη την συμμετοχή μας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 80η ΔΕΘ.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 80η ΔΕΘ.

«Μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας έχασε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το να ζητάει τώρα αυτοδυναμία 151 βουλευτές για να τους χάσει σε έξι μήνες νομίζω ότι είναι ένα σενάριο αστειότητας» σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης την φράση του πρώην πρωθυπουργού «δώστε μας άλλους δύο βουλευτές για αυτοδυναμία».

«Έχουμε ακόμη εννέα ημέρες μέχρι τις εκλογές» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επισήμανε τις συνεχείς μεταπτώσεις στους στόχους που θέτει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τη μία θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, την άλλη μιλάει υπέρ της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και την τρίτη ζητά αυτοδύναμη κυβέρνησης. Νομίζω ότι την αυτοδυναμία την απορρίπτει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μη θεωρείτε δεδομένη την συμμετοχή μας στο νέο κυβερνητικό σχήμα», τόνισε ακόμη. «Τα παλιά κόμματα δεν αγαπούν το Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Για να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση πρέπει να αποκλειστούν οι ανεπάγγελτοι των κομμάτων, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι αρχικά το Ποτάμι σκέφτηκε να βάλει βέτο να μην υπάρχουν άεργοι υπουργοί, όπως τα 3/5 του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν είχαν δουλέψει ούτε ένα μεροκάματο. Πάντα στο μισθό του δημοσίου. Αν βάζαμε όμως αυτό το βέτο, θα ήταν μια δύσκολη εξίσωση για τα παλαιά κόμματα. Δεν βάλαμε το βέτο, θα προσπαθήσουμε όμως τα υπουργεία να μην πάνε σε άεργους. Υπάρχουν πάντως υπουργοί και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Πανούσης, που έκαναν κάποια προσπάθεια. Αλλά στο σύνολο ήταν κακοί για τη χώρα.

» Ο κορμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει στη ζωή τους» συνέχισε και έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν εννοεί τεχνοκράτες, αλλά επαΐοντες.

Επιτέθηκε μάλιστα σε υπουργούς όπως την Τασία Χριστοδουλοπούλου «που ρεζίλεψε τη χώρα», ή τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, για να αναρωτηθεί: «ποια είναι τα νέα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας;»

Αντίστοιχα, επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν τόλμησε καν να εκλέξει νέο αρχηγό και αναρωτήθηκε: «Με ποιους θα κυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης;»

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματος από την Δευτέρα των εκλογών, «με δεδομένο και το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών», από το οποίο προκύπτει και ο πρωθυπουργός.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών» ξεκαθάρισε.

«Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απαραίτητα στην κυβέρνηση, θέλουμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού: το παλιό σύστημα είχε εχθρούς, άλλοι στην κυβέρνηση και άλλοι στην αντιπολίτευση. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Μας ενδιαφέρει να κερδίσει η χώρα. Είμαστε εδώ να ψηφίζουμε τα σωστά και να καταψηφίζουμε τα λάθος και αναγκάσαμε και ορισμένα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο» τόνισε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τσίπρα ότι ζητά αυτοδυναμία, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι οι πολίτες έχουν απορρίψει την αυτοδυναμία, γιατί την πλήρωσαν ακριβά τα προηγούμενα χρόνια.

«Ο κ. Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία τον Ιανουάριο» είπε, σχολιάζοντας: «Ένας ηγέτης πρέπει να ξέρει τα στελέχη του. Αν είναι να κερδίσει αυτοδυναμία, να πρέπει να εξηγήσει πάλι στους βουλευτές του, να φύγουν κάποιοι, να κάνουν νέο κόμμα και να πάμε πάλι σε εκλογές...»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι ο τέως πρωθυπουργός και το κόμμα του δεν είναι το νέο, καθώς μια από τις πρώτες τους ενέργειες ήταν η ενδυνάμωση του κομματικού κράτους. «Πιστεύει στον κομματικό στρατό, ακόμα και από τα Πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την επιστροφή στη δραχμή και τα σποτάκια της Λαϊκής Ενότητας, αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον ρώτησε στο ντιμπέιτ αν παρεξηγήθηκε με το σποτ του κ. Λαπαβίτσα. «Του είπα ότι μας κάνει καλό και δεν έχω πρόβλημα» απάντησε.

Ξεκαθάρισε όμως ότι όσοι μιλούν για επιστροφή στη δραχμή διακινούν επικίνδυνες θεωρίες. «Ο κ. Λαπαβίτσας δεν ξέρει πολύ  καλά την Ελλάδα, αλλά οι υπόλοιποι θα έπρεπε να ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο για τη χώρα να θέτεις την αλλαγή νομίσματος.

» Δίνεις χώρο στους πολύ πολύ πλούσιους, που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ο κόσμος της εργασίας θα υποφέρει από την επιστροφή στη δραχμή. Είναι ένα βήμα στο κενό και δεν θα το επιτρέψουμε.»

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, είπε ότι ο τέως πρωθυπουργός έδωσε μάχες, αλλά λάθος μάχες. «Δύο μήνες ασχολούνταν με τι αν θα λέγονται θεσμοί. Οκτώ μέρες τσακώνονταν για το σε ποιο ξενοδοχείο θα βρίσκονται οι θεσμοί. Και όταν τελείωσε ο χρόνος ο κ. Τσίπρας μάς είπε ότι υπέγραψε κάτι που δεν ήθελε. Αυτή είναι η απόλυτη αρνητική παραδοχή: 'διαπραγματευόμουν για τα λαθός πράγματα και στο τέλος δέχθηκα κάτι που δεν ήθελα.»

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι με τους «17 ταπεινούς βουλευτές του» ψήφισε τα μέτρα, γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση.

«Κάναμε παρατηρήσεις, επισημάναμε πρώτοι το ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά και τις γενικεύσεις στους αγρότες» συνέχισε, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει:

«Δεν υπάρχει 'σκίζω μνημόνιο', αλλά παρουσιάζεις μια σοβαρή κυβέρνηση που μελετά και προτείνει στους ευρωπαίους συνολικές λύσεις. Εμείς έχουμε φτιάξει αυτή την ομάδα με επικεφαλής τον κ. Τσακλόγλου. Αυτό θέλουν να δουν οι ευρωπαίοι, ότι έχεις σχέδιο.»

Ο κ. Θεοδωράκης ρωτήθηκε και για θέματα που αφορούν στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για την υποψηφιότητά του στην πόλη.

«Κατεβαίνω υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, γιατί νοιώθω πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη. Κατεβαίνω κυρίως για τα νέα παιδιά που βλέπουν ότι το Ποτάμι είναι καθαρή λύση για τη χώρα.»

Για τις Σκουριές είπε ότι η χώρα έχει νόμους και ΣτΕ, κατά συνέπεια δεν αποφασίζει ο υπουργός, «ανάλογα με το από πού ψαρεύει ψήφους».

«Ο κ. Σκουρλέτης ήθελε να κάνει τον μάγκα στον Λαφαζάνη. Και έσπρωξε ανθρώπους στην ανεργία. Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Είμαστε με την απόφαση του ΣτΕ».