Skip to main content

Θεοδωράκης: Να τραγουδήσουμε «της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»

Τώρα ύστερα από τόσα χρόνια στην ίδια πλατεία από απλός διαδηλωτής θα είμαι ομιλητής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο μουσικοσυνθέτης.

Λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο αλλά και με το βάρος της επίθεσης στο σπίτι του από αντιεξουσιαστές, ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου και καλεί τον κόσμο να τραγουδήσει «της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ».

Εμφανίζεται αντίθετος σε κάθε συμβιβασμό και συμφωνία για το όνομα Μακεδονία ανεξαρτήτως προσδιορισμού. Διαβλέπει μάλιστα τον κίνδυνο αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ με την δική μας συνδρομή, οι ΗΠΑ «εφαρμόζοντας την πολιτική της σαλαμοποίησης οχυρωμένες πίσω από εθνικιστικά καθεστώτα να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας όπως έγινε με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά με το Κόσοβο. Το ίδιο μπορεί να κάνουν με την Ηπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη». Σπεύδει μάλιστα να σημειώσει «όλα αυτά που φαίνονται απίθανα τα είδαμε να πραγματοποιούνται και μάλιστα στη γειτονιά μας».

Θυμίζει ότι ο ίδιος το πρώτο συλλαλητήριο στο οποίο μετείχε ήταν στην πλατεία Συντάγματος το 1943. Τότε διαδήλωσε μαζί με χιλιάδες άλλους πατριώτες ενάντια στην γερμανική επιστράτευση για να μην φορέσουν τη στολή των SS και της Βέρμαχτ. «Είπαμε όχι και το πληρώσαμε με το αίμα μας. Η οδός Πανεπιστημίου ήταν πλημμυρισμένη από το αίμα μας... Και τώρα ύστερα από τόσα χρόνια στην ίδια πλατεία από απλός διαδηλωτής θα είμαι ομιλητής. Νυν απολύεις τον Δούλο Σου δέσποτα».