Skip to main content

Θεοδωράκης: Οχι κομματική ασπίδα οι μαθητές - Είναι ντροπή

Μιλάμε για πολιτική καθοδήγηση της ακροδεξιάς αυτή τη στιγμή, όπως παλιότερα μιλάγαμε για τους αριστεριστές, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Είναι ντροπή να εμπλέκουμε στις πολιτικές υποθέσεις τα παιδιά μας» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «ήταν ντροπή που πριν τρία-τέσσερα χρόνια βγάζανε τα παιδιά στους δρόμους ή τους λέγανε να καταλάβουν τα σχολεία για να φωνάξουν "κάτω η Ευρώπη", "κάτω οι τραπεζίτες", "ανατροπή" κι όλα αυτά τα λαϊκίστικα συνθήματα που είχε τότε το ανερχόμενο κίνημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Όπως είπε, είναι «διπλά ντροπή» που τώρα κάποιοι άλλοι, από την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος βάζουν τα παιδιά μπροστά για τη Μακεδονία, για τη Β. Ήπειρο, αύριο για την Τουρκία. «Δεν είναι επιτρεπτό σε μία δημοκρατική χώρα να συμβαίνει αυτό. Και πρέπει να αντισταθούμε. Να έχει τα κότσια ο κάθε πολιτικός να έρχεται σε πολιτική σύγκρουση με τους ομοίους του. Να μη βάζει ως ασπίδα τα παιδιά» σημείωσε. «Μιλάμε για πολιτική καθοδήγηση της ακροδεξιάς αυτή τη στιγμή, όπως παλιότερα μιλάγαμε για πολιτική καθοδήγηση των αριστεριστών. Αυτό πρέπει να τελειώσει» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ν.Δ. για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάποια πράγματα αντιγράφει το Ποτάμ». Όπως υπογράμμισε, «το άσυλο προφανώς είχε μια αξία την περίοδο που διωκόταν η διαφορετική γνώμη. Το άσυλο εξυπηρετεί μια κοινωνία που είναι στα σπάργανα δημοκρατική. Εδώ ξεχειλίζουμε. Ο καθένας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Άρα, για μένα δε θα πρέπει να υφίσταται το ζήτημα του ασύλου και θα πρέπει στα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν οι πανεπιστημιακές κοινότητες, οι καθηγητές, χωρίς τους κομματικούς εγκάθετους. Τα κόμματα να είναι έξω από τα Πανεπιστήμια» επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας για τον χρόνο των εκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι είναι κάτι για το οποίο «δεν θα μας ρωτήσει ο κ. Τσίπρας. Θα συμβουλευτεί τον καθρέφτη του και το πολύ-πολύ τον κ. Καμμένο και, όποτε τον συμφέρει, θα στήσει τις κάλπες». Έτσι, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να τακτοποιήσει τα παιδιά του κομματικού του σωλήνα και το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία και να προκηρύξει εκλογές για τον Οκτώβριο, «αν δεν έχει σκοπό να κάνει κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, λόγω της συμφωνίας που θα έρθει από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: ο λαϊκισμός και η αναποτελεσματικότητα. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μαθήματα λαϊκισμού. «Πάντα υπήρχαν λαϊκιστές υπουργοί και πρωθυπουργοί, γι’ αυτό και φτάσαμε σε αυτά τα αδιέξοδα προβλήματα, γιατί χαϊδεύαμε συνέχεια τον κόσμο, αντί να κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μεταπτυχιακή επιστήμη» δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα δύο αυτά σημαντικά προβλήματα λύνονται με τη συνταγή που προτείνει το Ποτάμι. «Πρέπει να βάζεις επαΐοντες στα σημαντικά θέματα, όχι απλώς ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού» ανέφερε, λέγοντας πως «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα αλλιώς. Στο Ποτάμι δε λέμε "τι θα πούμε σήμερα στον κόσμο από αυτά που θέλει να ακούσει;". Αλλά λέμε "τι πρέπει να πούμε εμείς στον κόσμο για τα προβλήματά του, γι' αυτά που έχει". Μπαίνουμε στη φωτιά, λέμε αυτό που πιστεύουμε και η ελπίδα μας είναι ότι κάποια στιγμή θα το καταλάβει ο κόσμος» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Μιλώντας για τις εθνικές εκλογές, επανέλαβε την απόφαση των στελεχών του Ποταμιού για αυτόνομη κάθοδο, λέγοντας «Ποτάμι και ξερό ψωμί. Ο Σταύρος δεν στρίβει. Δεν μπορεί να πει κανείς για εμένα ότι είμαι "κωλοτούμπας"» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.