Skip to main content

Θεοδωράκης: ΔΕΘ-φόρουμ, χωρίς μονολόγους - Φάντασμα το γραφείο Τσίπρα

Ζήτησε μία άλλη ΔΕΘ, «χωρίς μονολόγους, έωλες υποσχέσεις και συγκρούσεις στους δρόμους» - Τι είπε για γραφείο πρωθυπουργού, Μπουτάρη και Νοτοπούλου

Με το όραμά του για μία άλλη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «χωρίς μονολόγους, έωλες υποσχέσεις και συγκρούσεις στους δρόμους», ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου για την 83η ΔΕΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, από την αίθουσα «Β» του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», σημείωσε ότι το Ποτάμι έχει προτείνει να έρχονται την ίδια μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί στην πόλη. «Να αντιπαρατίθενται για την ανάπτυξη, για την παραγωγή νέου πλούτου, για την οικονομία. Όπως συμβαίνει σε μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού», εξήγησε.

Όπως είπε, με την πρόταση αυτή συμφωνεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, συμφωνούν τα Πανεπιστήμια. «Στην Ελλάδα, όμως, το παρελθόν είναι λαβή που σε κρατάει χαμηλά», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειαζόμαστε μια πατριωτική πολιτική. «Όχι "δική μου" και "δική σου", αλλά χαραγμένη από κοινού. Ή τουλάχιστον μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Το brand name «Μακεδονία», στον πολιτισμό, στα προϊόντα, στον τουρισμό, οφείλεται στην ελληνική Μακεδονία, είπε και ζήτησε «να βγούμε λοιπόν μπροστά, χωρίς φοβίες!». Η Ελλάδα που αγαπάμε είναι αετός, δεν είναι στρουθοκάμηλος, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωράκης το παρομοίασε με «τοίχους, υπαλλήλους και φρουρούς».

Για ΝΔ

Ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις επικείμενες εκλογές. «Είναι το χρέος μας στην πατρίδα. Έχω την αίσθηση ότι πληθαίνουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι στον νικητή των εκλογών θα παρουσιαστούμε με συγκεκριμένες θέσεις. «Εάν υπάρχει διάθεση να τις στηρίξει, όχι κομματικές θέσεις, αλλά πατριωτικές, εμείς θα είμαστε εκεί, είτε για ψήφο εμπιστοσύνης είτε για ανοχή, είτε για συμμετοχή. «Σχέδια υπάρχουν, άνθρωποι δεν υπάρχουν στη σημερινή πολιτική σκηνή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να είναι παλαιοί πολιτικοί. Εμείς διαθέτουμε και σχέδιο και ανθρώπους», είπε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, σε περίπτωση νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για ανευθυνότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να πάμε μπροστά. Δεν είμαστε κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για φιλελεύθερες τοποθετήσεις του κόμματος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, και κλίση προς τη Δεξιά, ο ίδιος είπε: «Οι οικονομικές μας προτάσεις νομίζω ότι είναι αριστερές τοποθετήσεις, με την παλιά έννοια».

Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συμφωνίας των Σκοπίων, έκανε λόγο για επέκταση του ισλαμικού τόξου στα Σκόπια και την Αλβανία και ζήτησε η Ελλάδα να ηγηθεί της προσπάθειας των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν ταυτίζουμε την πατριωτική πολιτική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν ο Καμμένος δεν στηρίξει τη συμφωνία, δεν υπάρχει κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές», ξεκαθάρισε.

Να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Κατά τον ίδιο, πρέπει να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που «έχουν δημιουργήσει νέα προβλήματα πάνω στα παλιά». «Υπάρχει μια συνωμοσία σε αυτή τη χώρα εναντίον της λογικής και των λογικών. Μια συμμαχία οπισθοδρομικών και βολεμένων, αριστερών και δεξιών. Η μάχη θα κερδηθεί μόνο αν οι πολίτες πάψουν να είναι παρατηρητές. Μόνο αν όλοι μας σκεφτούμε διαφορετικά και έξω από το κουτί», είπε.

«Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν απέσπασε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που δικαιούται. Έχουμε μόνο 22, όταν τα άλλα κόμματα έχουν εκατοντάδες», είπε, σε άλλο σημείο.

«Ο κόσμος θέλει να υπάρχουμε και θα το αποδείξει. Υπάρχουν φωνές στο Ποτάμι, λίγο από 'δω λίγο από 'κει, άλλοι κοιτούν λίγο προς τα δεξιά, άλλοι λίγο προς τα αριστερά. Όμως η κοινή ταυτότητα και η συμφωνία όλων μας δεν είναι πάμε σε άλλα ψηφοδέλτια, το Ποτάμι θα είναι δυνατό και αυτόνομο στην επόμενη εκλογική μάχη. Εάν κάποιος διαφωνεί με αυτό, δεν έχει παρά να το θέσει στο Συνέδριό μας τον Νοέμβριο και να πάρει την απάντησή του. Ελπίζω οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί να γίνουν ευρέως αποδεκτές», τόνισε.

Για Μπουτάρη

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση απέναντι στον Γ. Μπουτάρη, εφόσον αυτός διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Το συζητήσαμε μόλις προχθές, θα υποστηρίξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες με βάση την προσωπικότητά τους, όχι με βάση τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα, όχι με βάση το παρελθόν τους. Να μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να δώσουν πράγματα για την πόλη τους», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Ο Μπουτάρης είναι φίλος, έχει προωθήσει πολλά πράγματα που ήταν πολιτικές του Ποταμιού, δικαιούται αυτός να αποφασίσει τι θα κάνει με τον δήμο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε έναν φίλο».

Γραφείο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και δημόσια έργα

Στην ερώτηση της Voria.gr τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη και δεν το έχει κάνει, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «δεν έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει άλλο ένα γραφείο-φάντασμα». «Πήγε καθόλου στο γραφείο του όσο ήταν στη ΔΕΘ; Για ποιον λόγο να υπάρχει αυτό το γραφείο;», διερωτήθηκε.

«Δεν είναι μόνο η σπατάλη. Είχαμε κάνει έναν υπολογισμό ότι τα έξοδα αυτού του γραφείου αρκούσαν για να βρουν άλλα 200 παιδιά θέση σε μία προσχολική μονάδα», εξήγησε και ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες «χάντρες», «δεν υπάρχουν ιθαγενείς στη Θεσσαλονίκη».

Και συνέχισε: «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα μιας ευρύτερης περιοχής, αν λυθεί το Σκοπιανό. Όλες οι γειτονικές χώρες χρειάζονται έναν οδηγό κι αυτός μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη. Πρέπει να δοθεί έμβαση σε μεγάλα δημόσια έργα, η γρήγορη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν μπορούσε να πάει γρήγορα το τρένο γιατί κλάπηκαν τα καλώδια, αστειότητα. Η πόλη πρέπει να γίνει μεταφορικός κόμβος: λιμάνι, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο, αυτά είναι τα μεγάλα έργα και οι μεγάλες επενδύσεις πρέπει να έχουν μία προτεραιότητα για τον ρόλο που παίζει η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία για την ευρύτερη περιοχή».

Για Νοτοπούλου

Ερωτηθείς, τέλος, για τη νέα υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, επισήμανε ότι ο κάθε υπουργός κρίνεται από τα αποτελέσματα του έργου του. «Δεν θεωρώ λογικό να μαλώνουμε για το αν μπορεί να πετύχει. Ίσως να μην είναι καλή στα προφορικά, ίσως να είναι καλή στη δουλειά», σχολίασε και παρατήρησε ότι «οι αναπτυξιακές προσπάθειες του συγκεκριμένου υπουργείου σταματούν στο 2009, από ό,τι είδα στην ιστοσελίδα».