Skip to main content

Θεοδωρίδου: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός παιδιών - Τι εξετάζεται

Η Επιτροπή μελετά όλα τα στοιχεία για να καταλήξει αν θα δώσει το πράσινο φως στον εμβολιασμό των παιδιών, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικός.

Στο ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών από τη νέα σχολική χρονιά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, η Επιτροπή θα μελετήσει και θα συνεκτιμήσει τα στοιχεία που υπάρχουν προκειμένου να καταλήξει σε μια εισήγηση. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τον ρόλο των παιδιών στη διασπορά, τη νοσηρότητα, τη θνητότητα καθώς και την ασφάλεια.

Σχολιάζοντας ωστόσο την ανησυχία που υπάρχει από τον ενδεχόμενο εμβολιασμό των παιδιών, αυτός δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. «Ούτε και θα γίνει αφορμή για να δημιουργηθούν διακρίσεις κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα», τόνισε και επισήμανε ότι ο προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Η κ. Θεοδωρίσου τόνισε ότι διανύοντας τον έκτο μήνα των εμβολιασμών, το 90% των ατόμων που νοσηλευόνται ή διασωληνώνονται δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως διαπιστώνεται μια απροθυμία κυρίως άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα πως οι συστάσεις είναι να εμβολιάζονται οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως πχ οι νοσηλεύτριες, οι έγκυες με συννοσηρότητα (διαβήτης, παχυσαρκία) και όλες οι έγκυες αφού ενημερωθούν σωστά και πάρουν τη γνώμη του γυναικολόγου της.

«Πρόσφατες περιγραφές -μικρού αριθμού περιπτώσεων- από το εξωτερικό αλλά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν δείξει ότι η νόσος στις εγκύους προκαλεί βλάβες στον πλακούντα, την πλακουντίτιδα covid», τόνισε.

«Σημειώνεται ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση, δηλαδή, μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια. Φαίνεται όμως ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό όπως είναι ο πλακούντας μεταξύ μητέρας και εμβρύου με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις στο έμβρυο», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως πρόκειται για άλλη μια συνθήκη που ενισχύει τη σύσταση εμβολιασμού των εγκύων.