Skip to main content

Θεοδωρίδου: Η σύσταση για την 4η δόση αφορά τους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα

Τι προτείνουν τα μέλη της επιτροπής για τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τους κάτω των 60 ετών. Οι συστάσεις τους.

Για ειλικρίνεια που την αδίκησε έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη νέα έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση «η τέταρτη δόση να γίνει σε όσους φοβούνται», «οι συστάσεις δεν γίνονται εν κενώ», ενώ τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα παρά μόνο μεμονωμένες εργασίες από Καναδά και Ισραήλ που δείχνουν ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης.

«Η παρακολούθηση και παρατήρηση είναι βραχεία», είπε η κ. Θεοδωρίδου λέγοντας πως «αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα από μακρύτερης διάρκειας παρατήρηση».

Μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση και σημείωσε πως «αναλογιζόμενοι ότι αρχίσαμε πολύ πιο νωρίς την τρίτη δόση, να ξαναεξετάσετε την αναστολή σας να εμπιστευθείτε την επιτροπή».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις και μετά νόσησαν, δεν έχουν ανάγκη τέταρτης δόσης.

Επιπλέον, τόνισε ότι λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής καθώς και λόγω των νέων παραλλαγών της Όμικρον αλλά και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται διεθνώς αυξημένος αριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού δεν οδηγούν ωστόσο σε μεγάλο αριθμό περιστατικών σοβαρής νόσησης.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι ίδια από την προηγούμενη κυβέρνηση και με τις αποφάσεις της δικαιώθηκε και υπήρξε πρωτοπόρος.

Σε ποιους συνιστάται η τέταρτη δόση

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή συνιστά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε άτομα:

– Άνω των 70 ετών
– Σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και
– Σε άτομα άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση. Ωστόσο, οι κάτω των 60 θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για 4η δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 30.

Διευκρινίσεις για την αναμνηστική δόση

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι στις 03/05/2022 η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. 

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».