Skip to main content

Θεοδωρίδου για παραλλαγή Όμικρον: Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

Η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να έχει επιστημονικά δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών

O εμβολιασμός εξακολουθει να είναι ασπίδα προστασίας επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην νέα παραλλαγή του κορωνοιού, Όμικρον, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως ανέφερε το Α και το Ω στην διαχείριση ενός γεγονότος είναι η ψυχραιμία και εξήγησε πως το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι ο αριθμος των μεταλλάξεων, 32 στον αριθμό, που υπάρχει στην πρωτέινη ακίδα του ιού.

Διαβάστε: Νέο σοκ με 104 νεκρούς σε μια μέρα - Πάνω από 650 οι διασωληνωμένοι

Σημείωσε πως οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και πως η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να έχει περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για αυτήν. Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.