Skip to main content

Θεοδωρίδου: Γιατί νόσησαν με κορωνοϊό κάποια άτομα που εμβολιάστηκαν

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε σήμερα τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ως «διαβατήριο ανοσίας».

Εξηγήσεις γύρω από την επίτευξη ανοσίας με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνεται κάλυψη κατά 52% μετά από και περίοδο 15 ημερών.

«Είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά την πρώτη δόση τελείωσε ο εμβολιασμός», ενώ χαρακτήρισε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ως «διαβατήριο ανοσίας».

Όπως είπε, μετά και τις δύο δόσεις, η κάλυψη κατά του ιού υπερβαίνει το 95%, ενώ όπως είπε η ανταπόκριση των οργανισμών των ηλικιωμένων είναι καλύτερη από τα νεότερα άτομα

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό απομακρύνεται από την 12η μέρα γεγονός που όπως είπε εξηγεί τη νόσηση σε δομές ηλικιωμένων.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, υπογράμμισε πως είναι «συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Εκτός από το θέμα των εμβολίων, πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα των μεταλλάξεων. Αναφερόμενη σε αυτό, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού είπε πως ο πόλεμος του ανθρώπου με τον μικρόκοσμο των μικροβίων και των ιών, δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. Πάντως, φαίνεται σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου πως οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

«Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, γι’΄αυτό εγκρίθηκε ένα δίκτυο παρακολούθησης των γονιδιακών μεταβολών» είπε. Επιπλέον, φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σχέση με τον ιο της γρίπης.

Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα λεγόμενα μιας κόρης που πήγε τους ηλικιωμένους γονείς της για εμβολιασμό: «Φεύγοντας παρατήρησα ότι οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές απευθύνονταν στους ηλικιωμένους στον πληθυντικό με τρυφερότητα, αλλά και σεβασμό, ακριβώς όπως αρμόζει», είπε η γυναίκα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού επικροτεί την συμπεριφορά του υγειονομικού προσωπικού.