Skip to main content

Επιτροπή Εμβολιασμών: Μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει

Αποφασίστηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεωδορίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

«Μελέτες έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, που δίνει χρόνο που ξεπερνά τους 12 μήνες σε όσους έχουν νοσήσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο χρόνος που αποφασίστηκε για τη χορήγηση της μονής δόσης είναι 6-12 μήνες.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία, που περιλαμβάνει 12.000 άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer και AstraZeneca, η οποία σημειώνει ότι είναι υψηλή η προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στη χώρα (Ινδικής και Βρετανικής) με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ειδικότερα, όπως τόνισε, προσφέρεται 86% προστασία με το εμβόλιο της Pfizer και 60-66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρόυνται με την πρώτη δόση του εμβολίου, λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών που είναι σύνηθες φαινόμενο, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση, υπογράμμισε. «Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό», δήλωσε.

Τόνισε δε ότι «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». Μελέτες, ωστόσο, ανέλυσαν το μείγμα εμβολίων -mix & match- και αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα, άρα «παραμένουμε στις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που ακολουθούμε».

Για τις έγκυες γυναίκες

«Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της.

Πρόσθεσε δε ότι «πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η αντισωματική και κυτταρική ανταπόκριση δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων». Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και απέναντι στις μεταλλάξεις, κατέληξε η πρόεδρος.